;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Vervoer   (in veld: Collectie)     

Aantal gevonden objecten : 9   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00056  
Titel:Platbodem schip
Datering:1960
Beschrijving:Binnenvaartschip, type tjalk, houten uitvoering, zoals die rond 1900 door heel Nederland voeren, ook door de Dedemsvaart; op schaal gemaakt door Hendrik Schoemaker. Omdat de bodem vlak was kon ermee door ondiep water worden gevaren en was er veel laadruimte. Het schip heeft zwaarden aan de zijkanten om goed te kunnen sturen. Bij dit roefschip is de woonruimte geheel ondergebracht in een "dekhuis", de roef, gedeeltelijk boven dek.
Tjalken zijn herkenbaar aan de rechthoekige vorm, de gekromde voorsteven, de invallende boeisels bij voor- en achterschip en het aangehangen roer. De lengte varieerde meestal tussen de 15 en 20 meter; het tonnage bedroeg een vierde tot een vijfde van de lengte. Als de wind gunstig was werd er gezeild. Bij windstilte of wind uit de verkeerde hoek, werd een scheepsjager gehuurd die met een paard, door een touw met het schip verbonden, over het jaagpad van het kanaal liep en het schip voorttrok. Bij gebrek aan geld of afwezigheid van een scheepsjager werden ook wel vrouw of kinderen in “het zeel” gespannen om het schip te trekken.
 

2. Object: 00357  
Titel:Verboden voor rijwielen op zon- en feestdagen
Datering:
Beschrijving:Verkeersbord (in de buurt van een kerk??) dat vraagt om toelichting
 

3. Object: 00406  
Titel:Scheepshoorn of -toeter
Datering:
Beschrijving:Scheepstoeter. De schippers bliezen op een toeter om aan te geven dat zij de brug wilden passeren. De brugwachter kwam dan om de brug handmatig te openen. Bij de geopende brug werd een klompje, bevestigd aan een stok met touw, uitgestoken, waarin als vergoeding voor deze dienst een paar centen gedeponeerd moesten worden.
 

4. Object: 00410  
Titel:Eikenhout met spijker
Datering:ca 1925
Beschrijving:Stukje hout met een doorgezaagde tramspijker. Aan het Westeinde stond bij de Grote Kerk een koffiehuis met een houten paardenstal (’t Witte Peerd). Langs de wegkant stonden eikenbomen waarin spoorspijkers (van de tramlijn) waren geslagen om, wanneer de stal te vol was, daaraan de paarden met hun leidsel vast te knopen. Tijdens de ruilverkaveling van 1949-1956 is de straat van het Westeinde verbreed. Hendrik Schoemaker had daarvan een mooie rechte boom gekocht en bij de zaagmolen van Snijder aan de Dommelerdijk laten zagen. Hij stond erbij te kijken en toen ineens: een lawaai en geraas, ’t vuur vloog eraf en toen zat de zaag in de lengte vast in een spoorspijker.
 

5. Object: 02068  
Titel:Carbidlantaarn of fietslantaren
Datering:1920
Beschrijving:Messing carbidlamp om te monteren op een rijwiel?? In de onderste ruimte werd carbid gedaan. Die moest goed droog zijn. Voor het ontbranden moest wat water worden toegevoegd. Door het contact met het water vormde het carbid dan acetyleengas, dat er langs de brander uit ging. Langs het glazen deurtje stak men een brandende lucifer naar binnen, het gas ontvlamde en dan had men licht. Ook als men van de fiets afstapte en stil stond, bleef het licht branden en had men nog licht. En koude handen kon men tegen de bovenkant van de lamp weer opwarmen.
 

6. Object: 02076  
Titel:Schotlamp
Datering:1900
Beschrijving:Schotlamp, petroleumlampje van blik, voorzien van een vaste blinker (oliereservoir) en achterwand, die aan de wand (het schot) bevestigd kan worden. Koperen lonthouder en lampenglas. De schotlamp zorgde voor de verlichting van de kajuit van de binnenschepen. Het oliereservoir zou voldoende moeten zijn voor "veertig" uur licht. Ook beschreven als Baklamp, in gebruik bij de bakkerijen?
 

7. Object: 02261  
Titel:Kaartjesapparaat
Datering:1960-1980
Beschrijving:Beckson plaatskaartenapparaat waarmee een streekbuschauffeur elk gewenst vervoerbewijs kon verkopen, zonder dat hij een groot assortiment kaartjes bij zich hoefde te hebben. Tot de invoer van de strippenkaart op 1 oktober 1980 was de kaartverkoop voor het openbaar vervoer versplinterd over verschillende vervoersbedrijven. Als passagiers de bus, tram of metro instapten, noemden ze de plaats van bestemming bij de buschauffeur. Die toetste dan enkele cijfers in, haalde een hendeltje over en dan kwam er een plaatsbewijs uit de machine.
 

8. Object: 02290  
Titel:Autotoeter
Datering:1930
Beschrijving:Een hoorn die aan de auto of koets geschroefd kon worden. Over het smalle uiteinde was een rubberen knijpbalg gemonteerd om met lucht de tong in trilling te brengen bij wijze van waarschuwingssignaal. De rubber knijpbalg is waarschijnlijk vergaan. Er zijn twee exemplaren, voor aan elke kant van de auto een.
 

9. Object: 02463  
Titel:Verbodsbordje NS
Datering:1907
Beschrijving:Koperen bordje op houten plankje met verbod te spuwen, roken en zich met brandende sigaren e.a. op het balkon of in de wagon te bevinden. Dir. der. Nederlandsche Spoorwegen 1 september 1907
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 11 mei 2020