;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Schoolklas   (in veld: Collectie)     

Aantal gevonden objecten : 9   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00180  
Titel:Schoolplatenrol; Een middagslaapje in 't bosch;
Datering:
Beschrijving:Versje met cijfermuzieknotatie; Onderdeel van een hele lange papieren rol met lesstof voor verschillende schoolvakken, om voorin de schoolklas op te hangen. Op de rol is geen uitgever of lesmethode te vinden. (Zie ook nr. 01181 t/m 00184; dat is dezelfde rol)
 

2. Object: 00181  
Titel:Schoolplatenrol; Zwolle-MariŽberg-Coevorden
Datering:
Beschrijving:Dienstregeling spoorwegen; Onderdeel van een hele lange papieren rol met lesstof voor verschillende schoolvakken, om voorin de schoolklas op te hangen. Op de rol is geen uitgever of lesmethode te vinden.
 

3. Object: 00268  
Titel:Het Groene Kruis, door allen voor allen; schoolwandkaart
Datering:
Beschrijving:Praatplaat, met pictogrammen die verschillende facetten van de dienstverlening van het Groene Kruis weergeeft, die kinderen moeten stimuleren actief aan de les deel te nemen; nieuwe onderwijsaanpak jaren zeventig vorige eeuw
 

4. Object: 00297  
Titel:Houten schoolbankjes
Datering:
Beschrijving:Schoolbankjes met voetplank, zitplek en lessenaar voor twee leerlingen, gemonteerd aan houten bodembalk links en rechts, die met zwaluwverbinding de bankjes in een vaste opstelling plaatst. 3 exemplaren.Op de bankjes: lei-schrijfplankjes, griffels, houten liniaal. Op achtergrond: Wandkaart Nederland, handwerkkast met laden waarin leerlingen hun werkstukjes opbergen, vitrinekast met tropische producten, kaartenbak, met daarop leesplank aap-noot-mies,daarboven hangt een schoolbel
 

5. Object: 00298  
Titel:Kastje van het Koloniaal Instituut
Datering:
Beschrijving:Houten kast met twee openslaande glazen vitrine deuren, met daarin een Schoolverzameling met tropische producten in ronde kartonnen doosjes en kleine flesjes, alles met opschrift en enkele losse producten. Lijst van inhoud aanwezig in de kast.
 

6. Object: 00299  
Titel:Handwerkkast
Datering:
Beschrijving:Houten kast met 36 uitneembare laden met daarop een houten schuifdeksel met koperen knop, waarin elke leerling haar handwerk kon opbergen.
 

7. Object: 00300  
Titel:Opbergkast voor landkaarten
Datering:
Beschrijving:Houten kast met klepdeksel, grijs geverfd, voor het opbergen van kleine wandkaarten.
 

8. Object: 01406  
Titel:Schoolplaat aap noot mies
Datering:1930
Beschrijving:Groot formaat van Hoogeveen's leesplank, beginnend met 'aap noot mies' die voorin klaslokaal stond. Hoort bij de leesmethode ontworpen door Jan Ligthart en Rieks Scheepstra, vanaf 1910 uitgegeven te Groningen door J.B. Wolters. Tot na de Tweede Wereldoorlog op heel veel scholen gebruikt.
 

9. Object: 01460  
Titel:Inktflessen
Datering:
Beschrijving:Flessen, diverse modellen, blank glas, met kunststof draaidop of kurk afsluiting, waarin inkt voor het vullen van de kleine inktpotjes in de schoolbanken. Drie flessen afkomstig van Het Kompas. De flessen werden bij de groothandel voor schoolartikelen ingekocht. Talens inktfabriek was het bekendste merk (zie etiket). Blauwe inkt was voor dagelijks gebruik. Met andere kleuren, zoals rood, groen, geel, mocht de leerling eenmalig schrijven als beloning voor het behalen van bijvoorbeeld 10 voldoendes. Daarna weer met blauw tot de volgende beloning.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 11 september 2020