;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Kleding en textiel   (in veld: Collectie)     

Aantal gevonden objecten : 71   (uit: 1340)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 3 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3       Volgende       Eind

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00277  
Titel:Halsketting
Datering:
Beschrijving:Halsketting met twee snoeren facetgeslepen zwarte glazen kralen (gitten) en zilveren sluiting, die tijdens de rouwperiode werd gedragen bij klederdracht
 

2. Object: 00278  
Titel:Halsketting
Datering:ca 1900
Beschrijving:Zilveren halsketting met 4 kettingen vast gesmeed aan zilveren plaatje met opgelegde siermotiefjes en een slot met 5 koperen opgelegde rondjes als versiering waarin geslepen bergkristal. (zie ook 00279)
 

3. Object: 00279  
Titel:Hanger
Datering:1900
Beschrijving:Hanger voor halsketting, met twee tinten koper, van dun aan elkaar gesmolten koperdraad
 

4. Object: 00280  
Titel:Ketting met kledinghaak
Datering:
Beschrijving:Koperen kledinghaak die aan de rokboord werd bevestigd, met kettingen voor het bij zich dragen van de sleutels en schaar. Op de haak initialen MJH = Margje Jan Hoeve, schoonmoeder van Jan Kragt
 

5. Object: 00281  
Titel:Halsketting
Datering:1970
Beschrijving:Schakelketting; halsketting met bijpassende armband, messing met ingelegd kunststof in twee tinten grijs. Vormgeving past in de jaren zeventig; schijnbaar zwaar metaal, maar licht in gewicht door gebruik van dun metaal en kunststof
 

6. Object: 00283  
Titel:Sierkammen
Datering:
Beschrijving:Drie roodbruine sierkammen in fantasievorm. Eén met drie lange tanden en bovenaan opengewerkte schulpranden; één met twee lange tanden en bovenaan symmetrisch bloemornament; één met vier korte tanden en bovenstuk met opengewerkte waaiervormige versiering. Gemaakt van kunststof imitatie schildpad. Een haarspeld van imitatie schildpad en glazen steentjes, met metalen klemsluiting.
 

7. Object: 00284  
Titel:Rokverzwaarders of fietsvlinders
Datering:1906
Beschrijving:Rokverzwaarders van ijzer, in de vorm van en beschilderd als vlinders (4 ex). Aan de onderkant zit een klem waarmee de vlinders aan de onderkant van de rok bevestigd konden worden, waardoor tijdens het fietsen de wind de rok niet deed opwaaien. Werden gebruikt in de tijd dat vrouwen voor het eerst mochten fietsen en nog lange rokken droegen.
 

8. Object: 00285  
Titel:Schoengespen
Datering:1900
Beschrijving:Metalen zilverkleurige gespen, waarschijnlijk gedragen op de bovenkant van dames (meisjes)schoenen
 

9. Object: 00291  
Titel:Damesbeursje of tasje
Datering:1906
Beschrijving:Beugeltasje van zwart fluweel, met goudkleurig borduurwerk met jaartal 1906, onderlangs kralen, vastgenaaid aan zilveren beugel met gegraveerde versiering, drukslot, en metalen rokhaak voor vasthaken aan de rokband.
 

10. Object: 00405  
Titel:Kraagjes (drie foto's)
Datering:ca 1910
Beschrijving:Losse zwarte kraagjes voorop damesjurk. 1. Fabriekskant. 2.
 

11. Object: 00430  
Titel:Dameshoeden (12 foto's)
Datering:onbekend
Beschrijving:Dameshoeden uit verschillende modeperiodes en van heel uiteenlopende materialen, van vilt, fluweel, kunstbont, astrakan en bandstro.
 

12. Object: 00440  
Titel:Pellerines of pelerine (6 foto's)
Datering:1850-1900
Beschrijving:Schoudermanteltje of pellerine of pelerine, bedekt de schouders en bovenarmen en werd meestal gedragen als overmanteltje. De verschillende texturen van de stoffen, met allemaal een andere glans, geven het ogenschijnlijk saaie zwarte manteltje een kleurrijke en sjieke uitstraling. 1. Zwarte katoen met rijk opengewerkt borduurwerk. 2 t/m 6. fabrieksmatig in elkaar gehaakte vederlichte gesponnen draden die veel warmte vasthouden, met satijnen linten. .
 

13. Object: 00452  
Titel:Knopen en drukknopen
Datering:onbekend
Beschrijving:Naaigerei, veiligheidsspelden, katoenen knopen, drukknopen e.a. die (t/m het midden van de twintigste eeuw) werden gebruikt, zolang zelf kleding naaien gebruikelijk was en er nog nauwelijks kunststoffen werden gebruikt.
 

14. Object: 00453  
Titel:Houten doos
Datering:onbekend
Beschrijving:Houten doos met houtsnijwerk, in gebruik als naaidoos, met diverse generaties (houten en kunststof) klosjes met naaimachine naaigaren en kartonnen naaiboekje met naainaalden.
 

15. Object: 00488  
Titel:Damesjak
Datering:ca 1910
Beschrijving:In de collectie zijn 25 ex zwarte damesjakjes aanwezig, van verschillende zwarte stof, met fraaie voorpanden met fraaie zwarte versiering en knoopjes, strak in de taille. Ook een lijf genoemd, gedragen met een rok met daarover heen een schoudermanteltje of pellerine van zachte zwarte wol; meestal machinaal gebreid.
 

16. Object: 00489  
Titel:Kaper of wollen muts (2 foto's)
Datering:19001930
Beschrijving:Rond 1900 tot in de dertiger jaren droegen vrouwen die buiten werkten, zoals ventsters, maar ook wel gewone huisvrouwen, tegen de koude een kapertje op het hoofd. Dat was een zwarte wollen muts, op een aparte manier geweven, later gehaakt, met aan de voorkant een ‘toefje’, en langs de kanten zijn vaak balletjes gehaakt. De muts was vaak vastgehaakt aan eenzelfde schoudermanteltje ofwel pellerine.
 

17. Object: 00492  
Titel:Damesjaponnen en -mantels 5 foto's
Datering:ca 1910
Beschrijving:Drie zwarte damesjaponnen, door huisnaaister gemaakt; 1. met kraagje en hoge taille, 2. met geborduurd frontje en openvallende kraag, satijn gevoerd. 3. met kanten front, en twee zwarte getailleerde damesmantels.
 

18. Object: 00493  
Titel:Damesjaponnen en -jakjes 5 ex
Datering:onbekend
Beschrijving:Damesjaponnen en -jakjes met rijk versierde frontjes, siernaden en opgenaaide kanten stroken.
 

19. Object: 00494  
Titel:Buidel- of rediculetassen
Datering:ca 1925
Beschrijving:Zwarte gehaakte buidels ook wel redicule, damestas, buideltas of rouwtas genoemd, met verschillende open haaksteken waar doorheen een gekleurde katoenen voering zichtbaar is, bovenaan met koord door open steken of door benen- of metalen ringetjes en franje onderaan. In dezelfde vorm gemaakt zijn er ook een aantal zwarte effen fluwelen damestassen in de collectie aanwezig.
 

20. Object: 00495  
Titel:Hoge herenhoed met hoedendoos
Datering:onbekend
Beschrijving:Rond 1850 verscheen de hoge zijden hoed, gedragen door hoger geplaatsten. De vilten bolhoed werd omstreeks 1900 in Engeland geïntroduceerd; Minder draagkrachtigen moesten zich tevreden stellen met een lakense pet. Omstreeks begin 19e eeuw kon men kiezen uit vele soorten petten; platte petten / lage en hoge ‘zijden’ petten / petten met grote en kleine kleppen. Na 1930 verdwenen de hoeden en petten als bijna verplicht onderdeel van de kleding.
 

21. Object: 00496  
Titel:Herenpet
Datering:ca 1925
Beschrijving:Boerenpet, klassiek model, zwart, uit een stuk of met 8 stukken stof stervormig gezet met knoop middenop, met kleine klep en met voering binnenzijde. Foto's uit de eerste helft van de twintigste eeuw laten zien dat alle mannen, van jong tot oud, buitenshuis bijna altijd zo'n pet droegen.
 

22. Object: 00497  
Titel:Spoormand of eiermandje (3 foto's)
Datering:ca 1910
Beschrijving:Verschillende soorten gevlochten mandjes, ook wel spoormandje of eiermand genoemd, door vrouwen gebruikt als ze boodschappen deden, (met eieren) naar de markt gingen of een dag op reis gingen.
 

23. Object: 00526  
Titel:Kapothoeden of rouwhoed, rouwmuts (9 foto's)
Datering:ca 1925
Beschrijving:Kapothoeden voor (lichte) rouw met geplooide zwarte crêpe, op zwarte kap, en kapothoeden van zwart satijn of fluweel, versierd met kant, ripszijde, veren, zijdelint, striklint, band, borduursel met kralen en pailletjes. Twee creme-kleurige kapothoeden met veren op stevige voering. Deze werden gedragen op een muts van dichtgeweven fijne witte katoen zonder kant. Hier kwam wanneer er om naaste familie gerouwd werd, een zwarte, grillig geplooide muts met zwarte satijnen strikken over heen.
 

24. Object: 00556  
Titel:Smokwerk
Datering:onbekend
Beschrijving:Smockwerk. Schoolwerkstukjes en kinderjurkje. Smocken of smokken is een handwerk dat wordt toegepast bij (meestal kinder-)kleding om wijde rokken, schorten of jurken te maken. Het wordt gedaan voordat iets in elkaar wordt gezet. De stof wordt in kleine plooitjes geregen en de bovenkanten van de plooitjes worden met siersteken vastgezet. Dat rijgen moet goed recht en met eenzelfde diepte gebeuren, daarom wordt er vaak voor ruitjesstof gekozen. Het leuke is dat het geborduurde deel elastisch blijft.
 

25. Object: 00557  
Titel:Breiwol, maaswol en stopgaren
Datering:onbekend
Beschrijving:Bossen breiwol van de bekende merken Scheepjeswol en Nederlandse Wolfederatie; dat vooral door boerengezinnen werd gekocht die lid waren van de Coöp. Landbouwvereniging (zakelijke relatie). Vaak kwam 'de wol auto', een rijdende winkel, 2 of 3 keer per jaar in het dorp en verkocht ook textiel en wollen dekens e.d. Maaswol of stopgaren op 'kaartjes' was vaak dunner om sokken en kousen uit de winkel/fabriek mee te stoppen en was er in alle kleuren en tinten, passend bij de sokken.
 

26. Object: 00558  
Titel:Turmac zijdjes
Datering:1930
Beschrijving:De tabaksproducenten gebruikten sigarenbandjes als klantenbinders. Fabrikant Turmac ging nog een stapje verder en stopte “zijdjes” in de dozen; een zijden lapje met een machinaal geborduurde voorstelling van bijvoorbeeld bloemen, vlaggen en vlinders. In 1930 kwam het merk met albums om de zijdjes in te verzamelen. De zijdjes van dit sigarettenmerk werden zo populair dat ze ook wel Turmakjes werden genoemd. Toen de tabakswet van 1930 de koppeling verbood namen fourniturenwinkels de verkoop over.
 

27. Object: 00565  
Titel:Kraplap
Datering:onbekend
Beschrijving:Kraplap; ontstaan uit onderkleding en werd bovenkleding om het decolleté van de vrouw te bedekken; loopt van onder de hals tot aan het middel, bestaat uit twee delen, die op een schouder aan elkaar genaaid zijn en op de andere schouder door een haak en oog aan elkaar bevestigd worden. Bewerkt met bloemetjes. Onder de kraplap werd een effen jakje met lange of korte mouwen gedragen. Over de kraplap werd een omslagdoek gedragen. Oorspronkelijk was de kraplap een rechthoekig stuk stof waarmee aan de voorkant de borst en aan de achterkant de rug wordt bedekt. In Overijsselse klederdracht is de kraplap onderkleding gebleven. De kraplap werd op de huid gedragen als hemd en fungeerde tegelijkertijd ook als bh, zonder de opzet van het benadrukken van vrouwelijke vormen. Bij zeer warm weer deden de vrouwen in de kraplap hun werk, maar gingen er nooit mee over straat.
 

28. Object: 00567  
Titel:Gehaakte kleedjes. 5 foto's
Datering:ca 1960
Beschrijving:Rond gehaakte kleedjes, dikke witte katoen en dunner haakgaren en enkele oefenwerkjes.
 

29. Object: 00568  
Titel:Gebreide kleedjes. 4 foto's
Datering:ca 1960
Beschrijving:Rond gebreide kleedjes, witte katoen en dun haakgaren, met de meest ingewikkelde breipatronen; moeilijk om een strakke ronding te bereiken.
 

30. Object: 00570  
Titel:Kraagjes. 16 foto's
Datering:ca 1925 tot ca 1975
Beschrijving:Losse witte kraagje in allerlei mooie verschillende handwerktechnieken die (vast geregen) werden gedragen op hooggesloten sobere, donkere jurken en daarop het effect van een sieraad hadden. Met de verandering van de mode veranderde het materiaal en werd ook kunststof toegepast.
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 3 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 11 mei 2020