;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Dagelijks leven binnenshuis   (in veld: Collectie)     

Aantal gevonden objecten : 303   (uit: 1340)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 11 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10       Volgende       Eind

of direct naar pagina: 

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00030  
Titel:Stekkers, stopcontacten en lampen
Datering:1930 - 1980
Beschrijving:Porseleinen en bakelieten stopcontacten, contactdozen, draaischakelaars, fittingen, stekkers, zekeringen, stoppen, met koperen schroefdraad, snoeren en kooldraadlampen.En Weber Ned. Webermaatschappij Coevorden, boekje met materiaalbeschrijvingen, geschreven door Lambert Likkel + prijscourant
 

2. Object: 00082  
Titel:Twee foto's van Aaltje Prins
Datering:ca 1930
Beschrijving:Twee foto's van Aaltje Prins (22 januari 1873 - 26 juli 1948)
 

3. Object: 00105  
Titel:Olielampjes
Datering:1900
Beschrijving:Links: Het eenvoudigste olielampje dat wij kennen. Het bestaat uit een ijzeren bakje, met naar boven gebogen zijkanten, voor vet of raapolie en een lont die daar los in ligt voor verbranding. Het lampje kan aan een spijker worden opgehangen. Olie of vet was goedkoper dan kaarsen van bijenwas. De bakjes waren van ijzer omdat metaal de warmte van de vlam het beste geleidt en het vet of de olie vloeibaar houdt; en tegen een stootje kan. De olie mocht niet oud worden, daarom waren de schaaltjes zo klein. De pit droop vaak. Daarom was een lampje met een bijpassend lekbakje een belangrijke verbetering.
Rechts: Dubbele cruisie, de twee bakjes kunnen in en uit elkaar worden gehaald doordat een haakje in de steel van de grootste past in een gleufje in de steel van de kleinere. De olie die van de pit afdruipt wordt opgevangen in het onderste bakje en terug gegoten in het bovenste bakje. De naam is overgenomen uit het Engels.
 

4. Object: 00108  
Titel:Voetenbankje of stoof
Datering:1950
Beschrijving:Twee met stof beklede voetenbankjes. 1. Met velours bekleed zeshoekig poefje. 2 Laag houten bankje met velours bekleed kussentje, dat eruit genomen kan worden.
 

5. Object: 00115  
Titel:Fornuis merk Elsinghorst, met pannen
Datering:onbekend
Beschrijving:Fornuis op gietijzeren poten, met 2 kleppen voor stook- of verwarmingsgaten, 1 voor aslade en 1 grote klep voor de oven. Pijp met daarin een schuif om de trek in de schoorsteen te regelen. Bovenop twee stookplekken met 3 losse ringen die weggenomen kunnen worden, afhankelijk van de doorsnee van de bodem van de pannen, om de onderkant van de pan direct boven het open vuur meer hitte te laten opvangen.
Op en onder de kachel blauw gewolkte emaille ketel, pan en braadslee.
 

6. Object: 00187  
Titel:Lampetstel
Datering:1900-1920
Beschrijving:Lampetkan; grote waterkan met waskom, fraai gedecoreerd met bloemmotieven en art deco randen, geproduceerd door Petrus Regout te Maastricht. Een compleet stel is vijfdelig; het kambakje met deksel, zeepbakje met deksel en de po ontbreekt. De waskom heeft Lichte beschadigingen. Het lampetstel is de voorloper van de wastafel met kraan en stromend water.
 

7. Object: 00271  
Titel:Koffie- of theeservies
Datering:ca 1910
Beschrijving:Eierschaal porselein theeservies met donker randje dat overloopt in oranje oker naar wit. eenvoudig gestyleerd, mooie vormgeving. 10 kop en schotels, koffiepot, melkkan en suikerpot..
 

8. Object: 00275  
Titel:Voorraadpotten
Datering:1930
Beschrijving:Keukenset voorraadpotten, wit porselein met bloemenrand en tekst, bestaande uit 6 grote potten met deksel: rijst, griesmeel, vermicelli, havermout, gort, sago (hoogte 14 cm), 6 kleinere potten met deksel: foelie, nootmuskaat, kruiden, kaneel, peper, nagel (hoogte 7 cm), 2 flessen met stop: olie en azijn (hoogte 20 cm), 3 grote potten met houten deksel en houten achterkant om aan de muur te hangen: zout, zeep, soda (hoogte 14 cm). Met houten, geel geverfd wandrek.
 

9. Object: 00286  
Titel:Eumig filmprojector
Datering:onbekend
Beschrijving:Eumig filmprojector voor 8 mm films.
 

10. Object: 00292  
Titel:Wafelijzer
Datering:onbekend
Beschrijving:Wafelijzer
 

11. Object: 00294  
Titel:Wandkoffiemolen PeDE
Datering:1950
Beschrijving:Wandkoffiemolen merk PeDe(Douwe Egberts) met moderne motief op aardewerk voorraadpot met houten deksel, glazen opvangbakje en metalen maalwerk.
 

12. Object: 00295  
Titel:Wandkoffiemolen
Datering:1930
Beschrijving:Wandkoffiemolen met Delftsblauw landschapje op aardewerk voorraadpot, glazen opvangbakje en metalen molentje met slinger.
 

13. Object: 00296  
Titel:Wandkoffiemolen
Datering:1858
Beschrijving:Wandkoffiemolen van gietijzer met draaislinger, op houten wandplank, met in gegoten letters de tekst:"FOHN DEO 1858". Waarschijnlijk zat er aan de onderkant een houten of ook gietijzeren opvangbakje voor de gemalen koffie; dat ontbreekt.
 

14. Object: 00306  
Titel:Tuugkist
Datering:17e eeuw
Beschrijving:Tuug- of kledingkist(Tuug = kleding) met een gestoken front
en plat deksel,
Eikenhout kist met gestoken front met kruisvaardersmotieven, plat deksel, ijzeren slot. Boerenmeubel dat eeuwenlang dienst deed als horizontale klerenkast, waarin de garderobe veilig afgeschermd lag tegen mot en roest. In de 70-jaren gemaakt door Hendrik Schoemaker naar het origineel dat staat in een museum in Oostenrijk.Om de bodemvochtigheid buitenboord te houden, werden de kisten van poten of centimetersdikke sleden voorzien. Vanaf rond 1850 werden ze van hun plaats verdrongen door kabinetten en hangkasten. De tuugkisten werden rijkelijk bezaaid met versieringen. Protestanten beperkten zich tot sterren, zonnen, schubmotieven en soortgelijke niet al te religieuze decoraties. “Voor de oorlog kostte een tuugkist maar een prikje. Nu brengen gave exemplaren acht- à tienduizend gulden op. De mensen beginnen langzamerhand te beseffen welke rijkdom ze in huis hebben".
Bron: https://www.digibron.nl/search//tuugkisten-tonen-godsdienstigheid
 

15. Object: 00307  
Titel:Potkachel, Pelgrim 26
Datering:
Beschrijving:Kolenkachel, zwart geëmailleerd gietijzeren buitenmantel, die in de woonkamer of -keuken stond, waarin kolen en turf gestookt werd. Verwarmde de ruimte en werd als kookkachel gebruikt. Mooi glanzend metalen deksel als er niet op gekookt werd. Losse ringen in verschillende grootte maakte het mogelijk dat een zakketel of -pan tot onder de rand extra warmte ving. Achter de mica deurtjes werden de kolen op het rooster geschept. Daaronder het deurtje waarachter de asla. Door draaien aan het ronde roostertje kon meer en minder zuurstof de trek, en dus het vuur, bevorderen of temperen.
Ook afgebeeld bijpassende kachelpijp. Turfbak en kolenbak met schep (W. v.d.Wal, 2000), kolenkit, haardscherm, tangen en poken.
 

16. Object: 00309  
Titel:Petroleum plafondlamp
Datering:19e eeuw
Beschrijving:Met petroleum gestookte hanglamp; melkglas kap hangt in messing ring, waaraan een fraai kralen rand met bloemmotief. Mooi voorbeeld van kunstnijverheid. Het porseleinen oliereservoir hangt in een fraai gedecoreerde gietijzeren beugel. Daarop een koperen brander waarin een kont zit die omhoog en omlaag gedraaid kan worden. De lamp kan omhoog en omlaag getrokken worden door metalen kettingen die verbonden zijn met zware gietijzeren bal; daaraan bevestigd een porseleinen roetvangertje.. Type: Schippertje
 

17. Object: 00310  
Titel:Wandkoffiemolen
Datering:1930
Beschrijving:Wandkoffiemolen met glazen reservoir en glazen opvangbakje, metalen molen, tegen lichtgroen geverfde houten plank geschroefd. De deksel en het handvat ontbreken.
 

18. Object: 00313  
Titel:Postzegeldoosje
Datering:1950-1970
Beschrijving:Houten doosje dat op het schrijfbureau stond en waarin de meest gangbare, (van gomlaag voorziene) postzegels veilig en droog bewaard werden.
 

19. Object: 00316  
Titel:Tafel en stoelen
Datering:19e eeuw
Beschrijving:Staphorster kanteltafel, in traditionele kleuren rood en groen geschilderd, kan tegen de muur worden geplaatst. 6 Staphorster eettafel stoelen, geverfd met traditionele rode kleur, met gevlochten biezen zittingen
 

20. Object: 00317  
Titel:Kachel, schippetje of vuurduivel
Datering:19e eeuw
Beschrijving:Vuurduvel, ook wel schippertje genoemd, staande op drie poten, met aan de bovenkant ringen van groot naar klein die weggehaald kunnen worden, al naar de doorsnee van de bodem van de pan of ketel, om deze direct boven de open vlam te verhitten. Gietijzeren stookkacheltje. Daarop grote pannen van grijs gewolkt emaille. Hierbij is verder aanwezig van hetzelfde materiaal: bakplaat, rijstbol, ketel e.a.
 

21. Object: 00318  
Titel:Beschuittrommel
Datering:19e eeuw
Beschrijving:Blikken rechthoekig beschuittrommel met rond deksel, handgreep en sluiting, zwart geverfd.
 

22. Object: 00319  
Titel:Spiegel
Datering:ca 1870
Beschrijving:Spiegel, Biedermeier, in mahoniehouten (fineer) lijst met bovenin vak een met achterglas schildering van landschapje met boerderij en hooiberg.
 

23. Object: 00321  
Titel:Kabinet
Datering:ca 1780
Beschrijving:Hollands dubbel-gebogen eiken kabinet met oplopende kap, in de bovenkast 2 deuren met gecontourneerde lijsten, in de onderkast 3 laden met org. beslag. Op klauwpoten, Lodewijk XVI, ca. 1780.
 

24. Object: 00322  
Titel:Pendule
Datering:
Beschrijving:Klok, Jaarpendule onder glazen stolp, met emaille bloemschildering op wijzerplaat, bodem en pilaren, koper draaimechanisme,
 

25. Object: 00323  
Titel:Regulateur
Datering:ca 1910
Beschrijving:Biedermeier regulateur, klok met 8-daags uurwerk, slaat hele en halve uren, notenhouten kast.
 

26. Object: 00324  
Titel:Beddepan
Datering:naar 19e eeuws voorbeeld
Beschrijving:Beddenpan werd, toen er nog geen kruiken waren, in de winter gebruikt om het bed voor te verwarmen. Het geheel bestaat uit een platronde koperen bak met een scharnierend deksel met enkele ventilatiegaatjes. Aan deze pan is een lange of houten steel bevestigd, met koperen oogje om na gebruik op te hangen. De pan kon worden gevuld met hete stenen of gloeiende kooltjes.
 

27. Object: 00326  
Titel:Pastoorskast
Datering:20e eeuw
Beschrijving:Forse eikenhouten kast in de strakke stijl van de Drentse pastoorskasten, periode 1790 – 1810. Met twee paneeldeuren,imposante kroonlijst, op balpoten, met 4 schappen en 4 laden voor tafelzilver en andere kostbaarheden. De binnenzijde van de deuren zijn net zo mooi afgewerkt als de buitenkant. In de middenstijl is het sleutelgat mooi verstopt met aan de binnenzijde een blind gemonteerd slot. Vervaardigd door Hendrik Schoemaker (lees over zijn leven het boek "Toendertied".)
 

28. Object: 00327  
Titel:Ladenkast
Datering:18e eeuw
Beschrijving:Hollands empire houten ladenkast met origineel koperbeslag en zwarte pilaartjes met koper manchet onder en boven
 

29. Object: 00328  
Titel:Spinnewiel
Datering:
Beschrijving:Er zijn 3 spinnewielen in de collectie van dit type en 2 van een eenvoudiger type. Met losse onderdelen en een wolhaspel voor het ronddraaien van de gesponnen draad om kluwens wol van te maken. In de Beeldbank Foto 10282 Jentje Dekker-Nieuwenhuis, grootmoeder van Hendrik Schoemaker achter het spinnewiel dat hij in 2013 aan het museum heeft geschonken
 

30. Object: 00329  
Titel:Telefoon
Datering:19e eeuw
Beschrijving:Ericsson wandtelefoon in eikenhouten kast, met draaischijf, metalen bellen, draaihendel, bakelieten hoorn en katoenen beschermweefsel rond snoer.
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 11 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10       Volgende       Eind

of direct naar pagina: 

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 2 oktober 2020