;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Beroepen   (in veld: Collectie)     

Aantal gevonden objecten : 90   (uit: 1340)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 3 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3       Volgende       Eind

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00024  
Titel:Breischede
Datering:1850 - 1900
Beschrijving:Breischede (4 ex), veelal in gebruik bij schaapherders. Gebogen, zes vlakken versierd met snijwerk (kerfsneewerk), linde-of buxus (?) hout. Met koperen of tinnen afdekplaatje aan het uiteinde en gat aan de voorkant voor het insteken van de werkbreipen De breischede werd hoofdzakelijk als ondersteuning gebruikt bij het kousen breien en achter de broeksband of schorteband gestoken. Door dit steuntje hoefde de werkbreipen niet meer vastgehouden te worden, waardoor de breisnelheid kon worden opgevoerd.
 

2. Object: 00041  
Titel:Diploma van de groote internationale land &tuinbouwtentoonstelling 1922 te Tilburg
Datering:1922
Beschrijving:Zuivelbereiding Klasse ongezouten boter, uitgereikt aan de Cop. Stoomzuivelfabr. "Onderling Belang", Nieuwleusen. Op karton geplakt, met waterschade
 

3. Object: 00070  
Titel:Turfwinning
Datering:1980
Beschrijving:Miniatuur heidelandschap waar twee mannen bezig zijn met turfwinning met gebruik van schop, kruiwagen en miniatuur turfjes. Onder de tafel liggen echte turven van verschillende kwaliteit..
 

4. Object: 00083  
Titel:Lubbert Hengeveld (1899-1966)
Datering:
Beschrijving:Lubbert Hengeveld was (directeur?) kassier van de Boerenleenbank Foto ook aanwezig, nr. 04976 in Foto-Beeldbank.
 

5. Object: 00084  
Titel:Man en paard
Datering:1900
Beschrijving:Albert van Keulen (Dalfsen, 11-10-1877 - Nieuwleusen, 08-08-1933)
 

6. Object: 00112  
Titel:Rekenmachine
Datering:1970
Beschrijving:Reken- of telmachine ADDO X, met papierrol
 

7. Object: 00273  
Titel:Trommel
Datering:1930
Beschrijving:Metalen/Blikken trommel, rond model, met deksel waarop metalen ring, verf door slijtage beschadigd, en hengsel, daarbij handgeknoopt net met rijgkoord en houten stokje; voor vis/wildvangst??
 

8. Object: 00312  
Titel:Papieren zakken en stempel Ruinemans
Datering:1960-2000
Beschrijving:Pakpapier en papieren zakken met opdruk Hobbycentrum Ruinemans, Backxlaan 21, nog met driecijfer-telefoon nummer (441, later 1441) met daarop producten die verkocht werden en een stempel met firmanaam. De winkel van Wim Ruinemans is geopend op 28 september 1968 en is op 28 februari 2006 gestopt wegens bereiken pensioengerechtigde leeftijd.
 

9. Object: 00315  
Titel:Briefkaart
Datering:1916
Beschrijving:Briefkaart van J.A. Weinreich, middenstander in Den Hulst, Nieuwleusen.
 

10. Object: 00325  
Titel:Sleutelhanger
Datering:
Beschrijving:Sleutelhanger, metaal, met logo Caltex Platinum, van 'opa Boers', G. Boers, eigenaar van de benzinepomp en en taxibedrijf enz.; oprichter van de Gebo-busonderneming.
 

11. Object: 00348  
Titel:Schoenmakersnaaimachine
Datering:
Beschrijving:Naaimachine, merk Singer, onderdeel van de complete (in de collectie aanwezige) winkelinventaris van schoenmaker Willem Veldhuizen, bekend als "Willem van Rieks"
 

12. Object: 00349  
Titel:Bijenkorven
Datering:
Beschrijving:4 bijenkorven. vlnr: 1 en 2. Gemaakt van pijpjesstro en ijzerdraad, met een krul aan de bovenkant. Werden "bisschopskorf" genoemd, naar de staf met krul van bisschoppen. Pijpenstrootje is een grassoort die groeit op zure zandgronden, bijv. op heidevelden, wordt 30120 cm hoog. 3 en 4 zijn korven van gevlochten roggestro en gebonden met gespleten braamstengels of wilgentwijgen.
Nummer 3 is een Ravensberger bijenkorf gemaakt van roggestro, met 2 witomrande vliegopeningen, groen geverfd, rechte kanten met afgeronde hoeken waardoor er grotere honingraten in passen.
En van de twee korven van pijpenstro is in 2000 geschonken door E. A. Hofkamp.
 

13. Object: 00350  
Titel:Bijenkast
Datering:
Beschrijving:Een houten bijenkast, in drie delen die op elkaar gestapeld worden.
 

14. Object: 00351  
Titel:Honingslinger
Datering:1920
Beschrijving:Een grijs emaillen honingslinger voor handmatig honingslingeren, met onderaan uitloper, geplaatst op driepotige metalen bok. Binnenwerk nog compleet.
 

15. Object: 00352  
Titel:Imkergereedschap
Datering:
Beschrijving:Kast met allerlei gereedschap voor een imker. vooraan drie berokers of imkerpijpen, beschermkap,honing mes, ontzegel vork, draaismelter, smeedijzeren raadmes, braamstruiken mes, instrumentje voor het ontdoen van stekels van braamtakken, spleethoutje.
 

16. Object: 00359  
Titel:Typemachine
Datering:1930
Beschrijving:Remington zwart standaard
 

17. Object: 00369  
Titel:Rekenlmachine
Datering:1950
Beschrijving:Rekenmachine, geldtelmachine elektrisch, merk Kienzle, uitvoering zwaar metaal, met papierrol en snoer. In gebruik bij de Raiffeisen/Rabobank.
 

18. Object: 00370  
Titel:Rekenmachine
Datering:1930
Beschrijving:Astra 31747, met hendel. Grote zware rekenmachine / telmachine, zwart, met schrijfmechanisme met inktlint en papieren afdrukrolletje en brede wagen om op verschillende plekken op briefpapier de berekening te presenteren. Rechts een slinger.
 

19. Object: 00371  
Titel:Rekenmachine
Datering:1940
Beschrijving:Eurotex, vreemde toetsgetallen, met hendel. Rekenmachine / telmachine. Toetsenbord met in drie verschillend gekleurde cijferlijsten de verschillende rekenfuncties. Onderop een rijtje raampjes over gehele breedte dat een cijfermechanisme binnenin zichtbaar maakt. Rechts een slinger. Staat op 4 ronde pootjes. De machine is gebruikt in de voormalige .
Of is het deze: Mechanische rekenmachine / telmachine (Comptometer of Corema) witte en zwarte knoppen n hendel aan zijkant voor het op nul zetten van de machine, waarna hij automatisch terugspringt. Deze rekenmachine heeft 8 kolommen, daarmee kun je met hele grote getallen rekenen; werd meestal gebruikt om veel getallen snel bij elkaar op te tellen. Elke decimale positie (eenheden, tientallen, honderdtallen, ......) heeft een eigen kolom toetsen. Het cijfer 0 ontbreekt. Als in een kolom geen cijfer is ingetikt, dan staat op die plaats in het getal een 0
 

20. Object: 00373  
Titel:Rekenmachine
Datering:1970
Beschrijving:Rekenmachine/telmachine, elektrisch, Canon F35-0 geel, kunststof uitvoering, met met papier telrol en snoer.
 

21. Object: 00379  
Titel:Wolweegbalansje
Datering:onbekend
Beschrijving:Wolweegbalansje, ovaal unster, met koperen plaatje voor de schaalverdeling met verende werking. Bovenop hangring, zijkant kleine ring en haak. Onderaan in twee ringen haak waar het te wegen materiaal aan gehangen wordt.
 

22. Object: 00390  
Titel:Turfklompen
Datering:1850-1900
Beschrijving:Turfklompen of veenklompen. Als de plaats om de turf te graven erg drassig was, dan droeg men speciale turf- of veenklompen met een brede platte onderkant. Hendrik Schoemaker kreeg 1 klomp en maakte er zelf een tweede bij. Die is iets kleiner omdat het stuk hout dat hij daarvoor gebruikte net iets te klein was. Veenklompen werden ook gebruikt tijdens het maken van baggerturf. De natte gebaggerde turf werd op nabijgelegen stevige grond uitgespreid. Mannen met turfklompen liepen er voet-aan-voet over heen tot alles mooi plat aangetrapt was. Dan trokken zij rechte strepen over de oppervlakte in de maatvoering van de turf en vervolgens werd de massa met een rechte turfschop doorgestoken.
 

23. Object: 00412  
Titel:Baggerschep of turfschep
Datering:1850-1900
Beschrijving:Veenschep, om baggerturf op te scheppen. Veen is nat. Daar kun je niet meteen turf van maken. Wanneer je veen laat drogen, krijg je uitstekende brandstof: turf. Daarom graven veenarbeiders eerst greppels rond een stuk veen. Na twee jaar is het veen droog genoeg om er turf van te maken. Nadat de bovenste 50 centimeter is weggehaald, zijn er vijf arbeiders nodig om turven te maken. De stikker bepaalt de maat van de turven. De graver steekt de turf af met een oplegger, zijn collega brengt de turven bij de kaarzetter. Die legt de turven op een kruiwagen. De Kruier of krooier brengt ze naar het zetveld, waar de turven verder drogen. De onderste laag veen is vaak erg nat. Veenarbeiders baggeren deze laag op met een soort veenschep of -net en drogen de turf in vierkante bakken. Veel moeite, maar baggerturf is de allerbeste turf.
Wij hebben ook een rond open stuk gereedschap, dat aan een heel lange steel bevestigd is en voorzien van een grof gevlochten katoenen net, mogelijk voor het mengen van b.v. de baggelaarturf voor het drogen. 1880
 

24. Object: 00416  
Titel:Beschermkap voor bijen met masker en berokerspot van imker.
Datering:ca 1925
Beschrijving:Bijenkap, heel primitief nog, met een voorkant van verticale draadspijlen dicht op elkaar. Ter hoogte van de mond is het draad wat uitgebogen waardoor de pijp ofwel berokerspot of imkerspot wordt gestoken. Katoenen kap met schouderkap. Bijenberoker; voor het bedwelmen en verdrijven van bijen. Het houden van bijen vergt een bijzondere bescherming. Imkers dragen een kap om de bijen uit het gezicht te houden. De imker gebruikt een beroker om rook in het vlieggat van een bijenkorf of -kast te blazen. De bijen worden zo rustig gehouden, aangezien de bijen zich dan gaan volzuigen met honing omdat ze denken dat er gevaar dreigt en zodoende een reserve inslaan. Doordat ze volgezogen zijn met honing steken ze veel minder gemakkelijk. De imker wil zo de bijen van de raten verwijderen om bijvoorbeeld de stand van het broed te controleren of om plaats vrij te maken in de bijenkast.
 

25. Object: 00417  
Titel:Veenlaarzen of klomplaarzen
Datering:1850-1900
Beschrijving:Klomplaarzen; brede houten klompen met bovenstuk van leer, een vastgespijkerde leren laars tegen het vocht; werden gedragen tot de rubberlaarzen op de markt kwamen. Verveners droegen bij het turfsteken vaak klomplaarzen, maar deze werden ook gebruikt in natte, moerassige omgeving zoals tijdens het sloten schoonmaken en rietsnijden.
 

26. Object: 00419  
Titel:Bijenstal met korven (miniatuur)
Datering:ca 1960
Beschrijving:Bijenstal of iemenschuur (miniatuur) met bijenkorven gemaakt van pijpenstro. Een plaats waar bijenkorven overdekt staan opgesteld, met de opening van de korven naar het zuiden en bij voorkeur omgeven door voor de bijen aantrekkelijke beplanting (drachtplanten).
 

27. Object: 00433  
Titel:Schild "Erkend Union dealer"
Datering:onbekend
Beschrijving:Metalen schild "Erkend Union dealer".
 

28. Object: 00434  
Titel:Glasplaat "Union rijwielen"
Datering:onbekend
Beschrijving:Spiegelglas met daarop de gekleurde afbeelding met de tekst "Union Rijwielen; Ge rijdt als vanzelf".
 

29. Object: 00436  
Titel:Hakbijl
Datering:
Beschrijving:Stalen hakbijl met houten handvat, gereedschap dat voor heel verschillende beroepen kon worden gebruikt.
 

30. Object: 00437  
Titel:Schraper
Datering:
Beschrijving:Metalen schraper met houten, prettig in de hand liggende houten handgreep.
Bij schapenhouders in gebruik als hoeven kapmes.
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 3 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 24 november 2020