;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Wooncultuur   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 7   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00173  
Titel:Tegeltableau met 2 schapen
Datering:
Beschrijving:Landschap met twee schapen binnen omheining en een boom, in roodbruin-wit op zes tegels, zoals als ingemetselde wandversiering in boerenwoningen voorkwam.
 

2. Object: 00174  
Titel:Tegeltableau Landmans Welvaart
Datering:19e eeuw
Beschrijving:Tableau van 24 tegels met daarop in blauw en donkerrood een herenboerderij met bomen en een koets en op het voorplein veel paarden en mannen die daar mee omgaan. In oudere boerderijen van welvarende boerenfamilies, waren de wanden in de woonkamer, vooral die waar de open haard was gesitueerd, bekleed met tegels. Het tableau komt uit de boerderij van Kragt aan het Westerveen. (Lees wat Hendrik Schoemaker daaover zegt in "Toendertied". p. 80).
 

3. Object: 00175  
Titel:Decoratieve tegels
Datering:
Beschrijving:13 tegels, rond (zgn. 'zieltjes'?) zowel als vierkant en van verschillende diktes, die oorspronkelijk deel uitmaakten van betegelde wanden in woonkamer of keuken. Op de ronde tegels zijn in bruin afgebeeld Bijbelse voorstellingen, huiselijke taferelen en zeilboot. 1 tegel in meer kleuren met leeuw (beschadigd, er ontbreekt een hoek) en 1 tegel met bloemmotief, 1 witte effen tegel, waarschijnlijk heel oud gezien de dikte. 1 tegel met blauw abstract motief, ca. 1e helft 20e eeuw.
 

4. Object: 00176  
Titel:Tegeltableau met vogel in kooi
Datering:
Beschrijving:Tableau gedecoreerd met een vogel in een kooi in donkerrood en geel. Maakte deel uit van een tegelwand in de woonkamer van de boerderij van Kragt aan het Westerveen, verworven door de Stichting Oud Nieuwleusen. De boerderij is ingestort en de grond is verkocht aan apotheker Sikkens, die er een woonhuis bouwde.
 

5. Object: 00334  
Titel:SierBord
Datering:
Beschrijving:Porseleinen bord (5 ex), Imari (vanaf eind 17e eeuw kwam het kenmerkende Japanse Imari op de markt, met veel bloemen als versiering. De Imaristijl is herkenbaar aan zijn drie dominante kleuren: het kobaltblauw, het ijzerrood en de witte porseleinen achtergrond. Japans stempel op onderkant + "Gold imari" en "Hand painted".
 

6. Object: 01456  
Titel:Petroleum wandlampje
Datering:
Beschrijving:Glazen reservoir waarin de petroleum wordt gegoten, daarop koperen brander met daarin een katoenen lont, die door een wieltje aan de zijkant hoger en lager gedraaid kon worden. / Te hoog gaf roetvorming, te laag te weinig licht. / De koperen houder kan eraf gedraaid worden om het reservoir te vullen. Om de koperen houder zit een klem die is verbonden met de metalen achterwand en de haak waarmee de lamp aan een spijker aan de muur vastgemaakt kon worden. Het glazen lampenglas kan eraf om de lont aan te steken.
 

7. Object: 01503  
Titel:Krantenhouder
Datering:ca 1930
Beschrijving:Twee houten krantenhouders om aan de wand op te hangen. 1. Mooie vormgeving van houten achterwand, met koperen klem. 1 Houten achterwand met afgeronde randen en bovenaan rand met snijwerk; met koperen voorblad, met opschrift "Dagbladen" en fraaie rand en hoekmotiefjes. Hing meestal in de woonkamer in de omgeving van de kachel/haard en leunstoel van "heer des huizes".
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 11 september 2020