;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Verwarming   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 18   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00108  
Titel:Voetenbankje of stoof
Datering:1950
Beschrijving:Twee met stof beklede voetenbankjes. 1. Met velours bekleed zeshoekig poefje. 2 Laag houten bankje met velours bekleed kussentje, dat eruit genomen kan worden.
 

2. Object: 00307  
Titel:Potkachel, Pelgrim 26
Datering:
Beschrijving:Kolenkachel, zwart geėmailleerd gietijzeren buitenmantel, die in de woonkamer of -keuken stond, waarin kolen en turf gestookt werd. Verwarmde de ruimte en werd als kookkachel gebruikt. Mooi glanzend metalen deksel als er niet op gekookt werd. Losse ringen in verschillende grootte maakte het mogelijk dat een zakketel of -pan tot onder de rand extra warmte ving. Achter de mica deurtjes werden de kolen op het rooster geschept. Daaronder het deurtje waarachter de asla. Door draaien aan het ronde roostertje kon meer en minder zuurstof de trek, en dus het vuur, bevorderen of temperen.
Ook afgebeeld bijpassende kachelpijp. Turfbak en kolenbak met schep (W. v.d.Wal, 2000), kolenkit, haardscherm, tangen en poken.
 

3. Object: 00317  
Titel:Kachel, schippetje of vuurduivel
Datering:19e eeuw
Beschrijving:Vuurduvel, ook wel schippertje genoemd, staande op drie poten, met aan de bovenkant ringen van groot naar klein die weggehaald kunnen worden, al naar de doorsnee van de bodem van de pan of ketel, om deze direct boven de open vlam te verhitten. Gietijzeren stookkacheltje. Daarop grote pannen van grijs gewolkt emaille. Hierbij is verder aanwezig van hetzelfde materiaal: bakplaat, rijstbol, ketel e.a.
 

4. Object: 00324  
Titel:Beddepan
Datering:naar 19e eeuws voorbeeld
Beschrijving:Beddenpan werd, toen er nog geen kruiken waren, in de winter gebruikt om het bed voor te verwarmen. Het geheel bestaat uit een platronde koperen bak met een scharnierend deksel met enkele ventilatiegaatjes. Aan deze pan is een lange of houten steel bevestigd, met koperen oogje om na gebruik op te hangen. De pan kon worden gevuld met hete stenen of gloeiende kooltjes.
 

5. Object: 00341  
Titel:Haardplaat
Datering:
Beschrijving:Gietijzeren haardplaat waarop allegorische voorstelling in rococo stijl; waarop diverse putti's, ook wel stookplaat genoemd, met als functie de warmte te weerkaatsen en beschermen van de achterwand. Ook afgebeeld: smeedijzeren vuurtreef, kolentang, gietijzeren kookpot en een pannenbeugel
 

6. Object: 00342  
Titel:Vuurhaal voor open vuur
Datering:1873
Beschrijving:Een smeedijzeren haardijzer, 1873 HS EBM, dat in de schoorsteen boven het open vuur werd gehangen. Aan de haak/knop kan het hengsel van de pot of ketel worden gehangen waarin het eten wordt gekookt. Door de open gaten kan de haal langer en korter worden gemaakt, dus dichter bij of verder af van het brandende vuur. Een eenvoudiger vorm was:Vuurketting of haal; een lange metalen ketting met ronde schakels en aan beide uiteinden een haak. De ketting werd opgehangen in een open haard. Aan de haak werd de kookpan gehangen.
 

7. Object: 00449  
Titel:Theelichtje
Datering:onbekend
Beschrijving:Metalen rond theelichtje met aan drie kanten gegoten pijlers/pootjes met bloemmotief, middendeel bolvormig roodglas, met in het midden een geslepen ster. In bodem een spiritusbrander.
 

8. Object: 00450  
Titel:Muurspijker voor pook
Datering:onbekend
Beschrijving:Spijker: langwerpig 4 hoekige tot puntig uitgesmede spijker met koperen handvat met bolvormige kop, bedoeld om in de muur te slaan bij de haard, zodat daaraan de pook kon worden opgehangen.
 

9. Object: 01408  
Titel:Petroleumstellen; Beccon Original 1-pits, 2-pits en 4 pits petroleumstel
Datering:
Beschrijving:Drie exemplaren als voorbeeld van een grotere collectie (ca. 10 ex.) soortgelijke geėmailleerde petroleumstellen,ook bruin en grijs gewolkte exemplaren
 

10. Object: 01410  
Titel:Petroleumstellen
Datering:1940
Beschrijving:Petroleumstellen van verschillende maten en merken
 

11. Object: 02045  
Titel:Petroleumblikken + schenktrechters
Datering:1930 -1980
Beschrijving:5 Petroleumblikken met schenktuit en met schroefdop afsluitbare vulopening, waarin de petroleumboer, die een- of tweewekelijks huis aan huis met een kar waarop een groot petroleumvat stond zijn waar aan de man bracht, 2 liter schonk. Daarmee kon de huisvrouw het petroleumkoektoestel en de petroleum lamp stoken tot de volgende ronde. En 2 trechters om de petroleum zonder knoeien in de vulopening te kunnen schenken.
 

12. Object: 02047  
Titel:Stoof
Datering:1800-1940
Beschrijving:Rechthoekige houten voetenstoven met aan de bovenzijde vijf gaten. Aan de voorzijde open voor het plaatsen van een vuurtestje, waarin gloeiende kooltjes werden gedaan. De middelste stoof heeft een marmeren bovenzijde (middendoor gebroken) en een metalen hengsel. Daarin is een vuurtestje geplaatst met overhoeks staand oor en vierkante bovenrand, rood aardewerk met loodglazuur, op standring. De kleine ongelakte stoof heeft een (gebroken) hengsel. Matriaal: eikehout.
 

13. Object: 02188  
Titel:Warmwaterkruik
Datering:1970
Beschrijving:Rubber met textiel beklede warmwaterkruik, met houten handgreep, kunststof afsluitdop en kraantje voor leeg laten lopen.
 

14. Object: 02205  
Titel:Turfbak of kolenbak
Datering:1900
Beschrijving:Metalen turf- of kolenbak met metalen binnenbak waarin de turf of kolen werden bewaard. Dof zwart geschilderd met roos op schuin deksel, mooie koperen scharnieren en handvat. Stond in de woonkamer bij de haard of kolenkachel.Komt uit het huis van Gerrit van 't Spijker, Oosteinde 10, opa en oma van Alie Hulleman.
 

15. Object: 02206  
Titel:Rijtuigkruik of wagenstoof
Datering:1900
Beschrijving:Stoof voor plaatsing in een rijtuig of koets, houten vloerplaat met rood koperen bekleding, daarin initialen A.V., daarop vastgemaakt een houten stoof, met ingekerfd initialen H.V., met 5 gaten, koperen hengsel met houten handgreep. Kan omhoog worden weggenomen en dan komt de koperen binnenbak met vijf gaten op dezelfde plek tevoorschijn, en daarin een metalen bak met handvat met houten handvat die eruit geschoven kan worden om met gloeiende kolen te vullen. Is gebruikt door Gerrit van 't Spijker, Oosteinde 10, grootvader van Alie Hulleman.
 

16. Object: 02213  
Titel:Warmwaterkruik
Datering:1870-1970
Beschrijving:Metalen warmwaterkruiken van koper en zink. Kruiken werden voor het slapen gaan met heet water gevuld en mee in bed genomen om de kilte uit de lakens te verdrijven. Om direct contact met het lichaam en daardoor de kans op verbranding te vermijden, werd er soms een kruikenzak over heengeschoven. (Hier gebreid van witte katoen.) De kruik geeft gedurende de nacht warmte af, waardoor het onder de dekens behaaglijk warm blijft. Tegenwoordig zijn deze warmwaterkruiken vervaardigd uit rubber of een andere flexibele hittebestendige kunststof.
 

17. Object: 02214  
Titel:Kruik
Datering:1900
Beschrijving:1. Ovale warmwaterkruik ofwel beddenpan van messing met draaidop. Hij is opgebouwd uit twee gedreven delen die in het midden aan elkaar gestuikt zijn. Met koperen draaidop. 30 cm lengte, 22 breed, 7 hoog. 2. Ovale warmwaterkruik ofwel beddenpan van zink met draaidop. .Hij is opgebouwd uit twee gedreven delen die in het midden aan elkaar gestuikt zijn.30, 20, 12 cm. k
 

18. Object: 02215  
Titel:Beddenpannen
Datering:1800
Beschrijving:Twee exemplaren. Platronde beddenpannen van messing met een scharnierend deksel, opengewerkt met ventilatiegaatjes, en rood koperen onderkant. Aan de pan is een lange houten steel bevestigd, 60 cm. De pan kon worden gevuld met hete stenen of keien of gloeiende kooltjes. Vlak voor het slapengaan werd de pan tussen de lakens heen en weer geschoven. Er zit zo’n lange steel aan de beddenpan omdat de pan helemaal naar het voeteneinde in het bed geschoven moet worden. De warmte van de gloeiende houtskolen verspreidt zich door het opengewerkte deksel, dat is voorzien van een gedreven stervormige motief van gaatjes (1701-1900); het meest voorkomende volkskunst motief, omdat die gemakkelijk met de passer te trekken is. Het deksel sluit over de pan.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 4 mei 2020