;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Verlichting   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 8   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00030  
Titel:Stekkers, stopcontacten en lampen
Datering:1930 - 1980
Beschrijving:Porseleinen en bakelieten stopcontacten, contactdozen, draaischakelaars, fittingen, stekkers, zekeringen, stoppen, met koperen schroefdraad, snoeren en kooldraadlampen.En Weber Ned. Webermaatschappij Coevorden, boekje met materiaalbeschrijvingen, geschreven door Lambert Likkel + prijscourant
 

2. Object: 00105  
Titel:Olielampjes
Datering:1900
Beschrijving:Links: Het eenvoudigste olielampje dat wij kennen. Het bestaat uit een ijzeren bakje, met naar boven gebogen zijkanten, voor vet of raapolie en een lont die daar los in ligt voor verbranding. Het lampje kan aan een spijker worden opgehangen. Olie of vet was goedkoper dan kaarsen van bijenwas. De bakjes waren van ijzer omdat metaal de warmte van de vlam het beste geleidt en het vet of de olie vloeibaar houdt; en tegen een stootje kan. De olie mocht niet oud worden, daarom waren de schaaltjes zo klein. De pit droop vaak. Daarom was een lampje met een bijpassend lekbakje een belangrijke verbetering.
Rechts: Dubbele cruisie, de twee bakjes kunnen in en uit elkaar worden gehaald doordat een haakje in de steel van de grootste past in een gleufje in de steel van de kleinere. De olie die van de pit afdruipt wordt opgevangen in het onderste bakje en terug gegoten in het bovenste bakje. De naam is overgenomen uit het Engels.
 

3. Object: 00272  
Titel:Lamp voor schuur of stal
Datering:1970
Beschrijving:Elektrische stallamp, met stevig ijzeren armatuur waarin de lamp past, die wordt beschermd door een dik lampenglas die wordt omkaderend door ijzeren beschermbanden. Bevestiging aan zolder of muur + een reserve lampenglas met rubber ring die voorkomt dat vuil of vliegen binnen het lampenglas komen.
 

4. Object: 00309  
Titel:Petroleum plafondlamp
Datering:19e eeuw
Beschrijving:Met petroleum gestookte hanglamp; melkglas kap hangt in messing ring, waaraan een fraai kralen rand met bloemmotief. Mooi voorbeeld van kunstnijverheid. Het porseleinen oliereservoir hangt in een fraai gedecoreerde gietijzeren beugel. Daarop een koperen brander waarin een kont zit die omhoog en omlaag gedraaid kan worden. De lamp kan omhoog en omlaag getrokken worden door metalen kettingen die verbonden zijn met zware gietijzeren bal; daaraan bevestigd een porseleinen roetvangertje.. Type: Schippertje
 

5. Object: 00340  
Titel:Petroleum hanglamp
Datering:
Beschrijving:Met petroleum gestookte hanglamp; melkglas kap hangt in messing ring, waaraan een fraai kralen rand met groene, witte en doorschijnende kraaltjes. Mooi voorbeeld van kunstnijverheid. Met Art Nouveau gedecoreerd aardewerk oliereservoir. Daarop een koperen brander waarin een lont zit die omhoog en omlaag gedraaid kan worden. De lamp kan omhoog en omlaag getrokken worden door metalen, gedecoreerde schakelkettingen die verbonden zijn met een zware gietijzeren bal; daaraan bevestigd een wit porseleinen roetvangertje.
 

6. Object: 00638  
Titel:Hanglamp
Datering:onbekend
Beschrijving:Koperen plafond hanglamp met vijf elektrische kaarslampen.
 

7. Object: 02068  
Titel:Carbidlantaarn of fietslantaren
Datering:1920
Beschrijving:Messing carbidlamp om te monteren op een rijwiel?? In de onderste ruimte werd carbid gedaan. Die moest goed droog zijn. Voor het ontbranden moest wat water worden toegevoegd. Door het contact met het water vormde het carbid dan acetyleengas, dat er langs de brander uit ging. Langs het glazen deurtje stak men een brandende lucifer naar binnen, het gas ontvlamde en dan had men licht. Ook als men van de fiets afstapte en stil stond, bleef het licht branden en had men nog licht. En koude handen kon men tegen de bovenkant van de lamp weer opwarmen.
 

8. Object: 02221  
Titel:Kandelaar
Datering:1970
Beschrijving:Metalen vijfarmige kandelaar met koperen legering, waarvan alle losse onderdelen in elkaar geschroefd kunnen worden. Populair rond 1970, maar later als imitatie antiek al snel weer uit de huiskamers verdwenen.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 11 september 2020