;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Speelgoed   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 46   (uit: 1340)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2       Volgende       Eind

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00288  
Titel:Speelgoed spoorlijn in berglandschap
Datering:ca 1960
Beschrijving:Spooremplacement in berglandschap, met spoorlijn rails waarop een kunststof treintje kan rijden. Dun geverfd blik. (2 ex, beide gehouden vanwege kwestbaarheid/ vervangmogelijkheid). In verpakking, kartonnen doos.
 

2. Object: 00289  
Titel:Knikkerspel 3 ex
Datering:ca 1960
Beschrijving:Het spel wordt op tafel gezet, met aan de bovenonderkant een blokje waardoor het spel iets schuin staat. Rechtsonder is een houten tunneltje waarin aan de dichte achterkant een veer zit, met een houtenknop aan de buitenkant om de veer aan te trekken en los te laten. In de tunnel wordt een knikker gelegd, die door de veer wordt weggeschoten en boven via de ronde houten boog wordt teruggekaatst en in een van de spijkerboogjes blijft hangen. Daar staan verschillende getallen. Afspreken hoeveel knikkers 1 deelnemer achter elkaar mag schieten. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.
 

3. Object: 00421  
Titel:Teddybeer
Datering:onbekend
Beschrijving:Teddybeer
 

4. Object: 00422  
Titel:Pop gekleed als boerinnetje
Datering:onbekend
Beschrijving:Antieke pop aangekleed als boerinnetje op klompen
 

5. Object: 00423  
Titel:Speelgoedhond
Datering:1950
Beschrijving:Speelgoedhond, stevig gevuld, is in de familie veel mee gespeeld.
 

6. Object: 00476  
Titel:Kinder naaimachine
Datering:onbekend
Beschrijving:Kinder handnaaimachine op zwaar houten blok dat is gebarsten.
 

7. Object: 00478  
Titel:Wasbordje (kinderspeelgoed)
Datering:onbekend
Beschrijving:Wasbordje (kinderspeelgoed)
 

8. Object: 00491  
Titel:Speelgoed
Datering:onbekend
Beschrijving:Kinderspeelgoed: oldtimers, legpuzzels, blokken en diverse spellen
 

9. Object: 00535  
Titel:Priktollen
Datering:1930-1970
Beschrijving:Houten tollen van verschillende modellen en periodes, met ijzeren punt. De tollen werden met een touw omwikkeld, met de hand op de straatstenen of stoep vastgehouden en losgelaten als het touw er met een zwiep werd afgetrokken. Als je het goed deed bleef de tol lange tijd op een plaats zoemend rondtollen, tot de snelheid te klein werd en de tol omviel.
 

10. Object: 00602  
Titel:Koffieserviesje "Van Nelle"
Datering:onbekend
Beschrijving:Koffie - en theeserviesje "Van Nelle", 7-delig, destijds verkrijgbaar na het inwisselen van "Van Nelle" spaarzegels.
 

11. Object: 00603  
Titel:Miniatuur kop en schotel theeserviesje
Datering:onbekend
Beschrijving:Miniatuur kop en schotel uit kinderserviesje dat past in poppenhuis.
 

12. Object: 00613  
Titel:Houten hoepel
Datering:ca 1925- 1950
Beschrijving:Houten hoepel met handvat om te sturen, kralen in de spaken die bij het ronddraaien een ratelend effect geven. Bedoeld voor kleuters die net goed kunnen lopen en met het sturen van de hoepel het soepel lopen leren oefenen.
 

13. Object: 00616  
Titel:Kinderfornuisje met toebehoren
Datering:onbekend
Beschrijving:Blikken speelgoed kinderfornuisje met toebehoren.
 

14. Object: 00620  
Titel:Speelgoedwinkeltje
Datering:1950
Beschrijving:Speelgoedwinkeltje met weegschaal, kassa, papierrol en doos met kartonnen doosjes levensmiddelen en andere kruidenierswaren.
 

15. Object: 00621  
Titel:Speelgoed (koken en bakken)
Datering:1960-1990
Beschrijving:Blikken speelgoed (koken en bakken) van verschillende periodes.
 

16. Object: 00622  
Titel:Poppen po-stoel op wieltjes
Datering:onbekend
Beschrijving:Houten, licht groen geverfde poppen-kinderstoel of wel po-stoel op wieltjes, waarin een vrij grote pop past. Klep kan omhoog en voorkant open om pop en po in te plaatsen.
 

17. Object: 00639  
Titel:Stapelkubussen
Datering:1915
Beschrijving:Speelgoed stapelkubussen, karton met opgeplakte romantische plaatjes waarop beelde uit het leven van spelende kinderen. Hier heeft de moeder van de schenker, Roelanda W.M. Loman-van Diemen (1908-1994), als meisje mee gespeeld.
 

18. Object: 00640  
Titel:Legpuzzel
Datering:1930
Beschrijving:Houten legpuzzel, waarin de stukjes gevormd worden door in elkaar passende dierfiguren. Bijzonder door de tijdgeest met mooie vormgeving en bijzonder kleurgebruik.Speelgoed van de zoontjes van dierenarts Loman.
 

19. Object: 00641  
Titel:Poppenhuis
Datering:1880
Beschrijving:Speelgoed poppenhuis, waarmee Trijntje van Diemen-Carsjens (1871-1959), echtgenote van dominee Van Diemen, als kind heeft gespeeld, en later haar dochter, Roelanda W.M. Loman-van Diemen en kleinzoon Cor Loman. Eenvoudig vierkant houten geraamte met behangen wanden en , waarschijnlijk later aangebracht, plafond met katoenen doek en niet goed bij de stijl passende geplakte vloerbedekking. Het oorspronkelijk interieur is samengesteld uit een sofa, voetenbankje, salontafeltje en eettafel met 4 stoelen, twee kasten en een piano. Het interieur van de tweede generatie heeft ongeveer dezelfde samenstelling.
 

20. Object: 00662  
Titel:Proppenschieter
Datering:onbekend
Beschrijving:Houten proppenschieter, gebruikt als onschuldig, spannend kinderschietspeelgoed. Voor de proppenschieter werd altijd vlierhout gebruikt, dit heeft een zachte kern en die kan makkelijk verwijderd worden. Dan heb je een loop waar je aan beide einden nat papier inpropt. Als je het handvat met de houten pen tegen de prop aandrukt, wordt de lucht samengeperst en als de druk hoog genoeg is vliegt de voorste prop eruit. Er werden ook wel eikels voor gebruikt.
 

21. Object: 00663  
Titel:Onbekend voorwerp
Datering:onbekend
Beschrijving:Schietlood, werd door jongens gebruikt om met knallen het Oude jaar uit te schieten. Er werd wat kruit in de loop gestopt en door het tegen een stevige wand of boom te smijten ontstond een kleine knal door de ontploffing. Dit is een verbeterde versie van 02329 hier zit een handvat aan het schietlood. De slagpen word vergrendeld door de ring die aan het handvat zit en door de sleuf van het schietlood past.
 

22. Object: 00684  
Titel:Kopje van meisjespop
Datering:onbekend
Beschrijving:Kopje van meisjespop met gehaakt babymutsje.
 

23. Object: 00686  
Titel:Kleurkrijt en verfdozen
Datering:1955-1970
Beschrijving:Kleurkrijt en verfdozen van twee broertjes die laten zien hoe ouders hun kinderen stimuleerden in hun creatieve ontwikkeling.
 

24. Object: 01411  
Titel:Speelmakkertjes; prentenboekje
Datering:1970
Beschrijving:Katoenen aanwijsprentenboekje voor peuters, met titel 'Speel-makkertjes', van 'onverscheurbaar linnen', uitgegeven in Alkmaar door Gebr. Kluitman. Kan in de wasmachine
 

25. Object: 01413  
Titel:Met de diesel erop uit!
Datering:1935
Beschrijving:In 1934 introduceerden de Nederlandse Spoorwegen de eerste dieseltreinen. Een mooie aanleiding om een nieuwe variant op het bekende ganzenbord uit te brengen. Door de andere opdrachten die je, na het gooien van de doppelstenen, in de hokjes kon krijgen, leek het een totaal nieuw spel, met de sensatie van reizen per dieseltrein op de achtergrond (Met een snelheid van 130 km per uur zal hij ).
 

26. Object: 01414  
Titel:Speelgoed boerenwagen met tweespan
Datering:ca 1960
Beschrijving:Houten speelgoed, ladderwagen met daarvoor tweespan paarden. Door een vader van stevig hout gemaakt en goed in de verf gezet; groen voor de wagen, witte schimmels, touw als leidsels.
 

27. Object: 01415  
Titel:Houten kralen toren
Datering:1970
Beschrijving:Houten speelgoed, platte kralen in vrolijke kleuren, op een stokje rijgen van klein naar groot of omgekeerd.
 

28. Object: 01416  
Titel:Een aangenaam reisje door Nederland
Datering:1930
Beschrijving:Bordspel, met een educatief tintje, waarbij al spelend de kennis van de aardrijkskunde wordt versterkt. Leuke variant op het ganzenbordspel. Uitgegeven als relatiegeschenk of op spaarpunten te verkrijgen spel "Aangeboden door de Biscuitfabriek Nutrix te Leiden". De spelregels zijn op het spel afgedrukt. Uitgegeven op stevig papier.
 

29. Object: 01417  
Titel:Nieuw vermakelijk ganzenspel
Datering:1950
Beschrijving:Bekend oud Hollands ganzenbordspel, waarbij de spelregels op het bord zijn afgedrukt.
 

30. Object: 01418  
Titel:Mens erger je niet
Datering:1950
Beschrijving:Bekend oud Hollands bordspel.
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 1 mei 2021