;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Rookwaar   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 25   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 02217  
Titel:Tabaksdoos
Datering:1900
Beschrijving:Roodkoperen rechthoekige tabaksdoos, met afgeschuinde hoeken, zoals iedere man vroeger in zijn broekzak droeg voor het bewaren en bij de hand hebben van pruimtabak. 2 ex. Op het rechtse ex. zit op het licht gebolde deksel een zilveren schildje voor het aanbrengen van initialen (hier niet aangebracht). Is gebruikt door Gerrit van 't Spijker, Oosteinde 10
 

2. Object: 02392  
Titel:Sigaretten
Datering:1930
Beschrijving:Sigaretten in doosjes en pakjes, met namen van Egyptische fabrikanten of Nederlandse namen zonder naam van importeur-verpakker. Voor de oorlog werden de sigaretten voornamelijk uit Egypte geimporteerd (Suezkanaal op weg naar Indie). Na de oorlog is de markt overgenomen door Amerikaanse en Nederlandse merken.
 

3. Object: 02393  
Titel:Shag of tabak
Datering:
Beschrijving:Shag is losse tabak, waarmee de roker met gebruik van vloeipapier zelf zijn sigaretten draait.Tabaksproducten die in Nederland worden verkocht, moeten zijn voorzien van accijnszegels. Voor rooktabak wordt accijns geheven per kilogram tabak en een percentage over de verkoopprijs. Op de pakjes is te zien hoe de accijns in de loop der jaren snel omhoog ging; eerst vooral als 'melkkoetje voor de staat', later, toen de negatieve effecten van roken op de volksgezondheid steeds duidelijker werden, ook om het roken te ontmoedigen.
 

4. Object: 02394  
Titel:Pruimtabak
Datering:1930
Beschrijving:Papieren verpakking pruimtabak, van de twee grootste hier verkochte fabrikanten, Niemeijer Groningen en Douwe Egberts Joure.
 

5. Object: 02395  
Titel:Pijptabak
Datering:1950 - 1990
Beschrijving:Verschillende merken pijptabak in verschillende verpakkingen
 

6. Object: 02396  
Titel:Sigarenblikjes en -doosjes
Datering:1970
Beschrijving:Roken is dodelijk, dat weten wij nu maar al te goed, evenals dat nicotine een vrolijk en blij gevoel geeft en inwerkt op de hersenen, waardoor je meer en meer wilt roken. Tot de zeventiger jaren werd vooral ingespeeld op dit prettige gevoel en nam roken een grote vlucht. Tabaksfabrikanten speelden in op het aantrekkelijk houden van hun producten door deze steeds in nieuwe verpakkingen aan te bieden.
 

7. Object: 02397  
Titel:Sigarettenblikje
Datering:1910
Beschrijving:Sigarettenblikje uit de tijd dat in Nederland voornamelijk nog pruimtabak gekauwd werd en pijp gerookt werd en sigaretten roken nog een exotisch gebeuren was waarvoor je op import-sigaretten was aangewezen.
 

8. Object: 02398  
Titel:Sigaren in doos
Datering:1970
Beschrijving:Sigaren van verschillend formaat, al dan niet in cellofaan verpakt, met verschillende bandjes, in karton, blik, hout verpakt. Sigaren roken was na de oorlog vooral onder mannen populair en deze vorm van tabaksgebruik verdrong het gebruik van pruimtabak.
 

9. Object: 02399  
Titel:Takaksblikje
Datering:1930
Beschrijving:Tabaksblikje voor de verkoop van losse tabak dat refereert aan de exotische herkomst van de tabak en de lange reis via Duitsland naar de (Nieuwleusener?) gebruiker.
 

10. Object: 02400  
Titel:Sigarenblikjes
Datering:1930-1990
Beschrijving:Sigaren-, sigarettenblikjes die aantonen dat roken generaties lang een geaccepteerd, uit Amerika overgewaaid genotmiddel is geweest. Voor tabak moest door de gebruiker belasting worden betaald; de papieren strook gaf aan hoe hoog de accijns was en dat de handel volgens de regels verliep.
 

11. Object: 02401  
Titel:Sigarenblikjes
Datering:1930-1990
Beschrijving:Blikken sigarendoosjes van verschillende fabrikanten. Het roken van tabak is heel lang een onderdeel van onze cultuur geweest. Tot het begin van de 20e eeuw waren vooral de sigaar en pijp in zwang. In de 20e eeuw werd vooral de sigaret populair. Na 1945 was het een heel normaal en vriendschappelijk gebaar om een 14-jarige jongen een sigaret te presenteren met de vraag "rook jij al?" Tot ca. 1975 beleefde het roken een opmars in allerlei facetten van het openbare leven. Omstreeks 1950 werd het verband tussen roken en longkanker aangetoond.
 

12. Object: 02402  
Titel:Sigarenkist
Datering:1970
Beschrijving:Houten sigarenkistjes met heet gestempeld de firma naam en (onderste) naam van de winkel die de sigaren verkocht: G. Hekman, Zandspeur 11a, Nieuwleusen. Geert Hekman had, nadat hij door een ongeluk in de bouw blind was geworden, vanaf de jaren zeventig een kiosk op de hoek van de Van Haersoltestraat waar hij tabaksartikelen, snoep en tijdschriften verkocht.
 

13. Object: 02403  
Titel:Sigarenassortiment
Datering:Onbekend
Beschrijving:Assortiment sigaren in doos.
 

14. Object: 02405  
Titel:Tabakspot
Datering:1880
Beschrijving:19e eeuwse houten tabakspotten, uit een stuk gedraaid met deksel met sierknop, waarvan de rechtse van mahoniehout uit ca. 1850. met een barst in de zijkant.
 

15. Object: 02409  
Titel:Sigarenkist
Datering:1960
Beschrijving:Diverse maten houten sigarenkistjes, zoals door de tabaksfabrikanten gebruikt werden als verpakking voor de verkoop van sigaren, met warm geperste fabrieksnamen en papieren fraai vormgegeven etiketten, die ook als verzegeling gebruikt werden. + 1 sigarenblikje zoals in de jaren 90 ook wel werden gebruikt.
 

16. Object: 02410  
Titel:Sigarenkist
Datering:1930
Beschrijving:Houten sigarenkist met glazen deksel en met veel voor sigarendozen gebruikte metalen sluiting, heet gestempeld in het hout de naam van de tabaksfabrikant
 

17. Object: 02415  
Titel:Tabakspijpen
Datering:1930
Beschrijving:Bijzondere tabakspijpen. 2 x pijp met porseleinen kniestuk en beschilderde porseleinen kop, waarvan 1 met steel van hertengewei, 1 met zelfgemaakt houten pijp uit boomtak en met deksel als vonkenvanger. 2 x mooi vormgegeven pijpen. 1 pijp met mondstuk waarvan de kop ontbreekt. .
 

18. Object: 02416  
Titel:Pijpenrek met pijpen en asbak
Datering:1930-1990
Beschrijving:Pijpenrekje 3 ex. hout met koperen beslag en tekstbordjes die aangeven hoe men vond dat roken een positieve invloed op het karakter van de man uitoefende. 'Een tevreden rooker is geen onruststoker' 't Is geen man die niet rooken kan' 'Smaakt de pijp u goed, dan zijt gij welgemoed'. pijpen van verschillende materialen, uit verschillende periodes. 2 x pijpenschoonmakers. koperen asbak met gehamerde motieven.
 

19. Object: 02417  
Titel:Sigaretten- en sigarenbenodigdheden
Datering:1930
Beschrijving:Sigarettenpijpjes met benen, bakeliet of kunststof mondstuk, sigarenpijpjeskoker 1 van metaal en 1 blik bekleed met textiel. 1 sigarenpijpje Tatoo. 2 x sigarenknipper om tabakpuntje af te snijden. 1 mooi natuurlijk stukje hout dat functioneel is gemaakt als sigarenpijpje.
 

20. Object: 02418  
Titel:Asbakken, aanstekers en houders
Datering:1970
Beschrijving:Voorwerpen rond de tabaks- en rookcultuur; koperen asbak met middenin stander voor kaars om sigaret/sigaar mee aan te steken. Koperen vaasje om sigaretten te presenteren en middenin lucifershouder. Koperen lucifershouder met bovenop kaarsenstander. Kunststof bodem om sigaretten in te steken, met koperen 'melkbus' als deksel. Set van twee; zwarte kunststof asbak en aansteker met bovenop metalen mechanisme (70er jaren). Kunststof koker voor 1 sigaar om in jaszak mee te nemen. 2 x aansteker. Lucifershouder met reclame 'Hollands Venetie - Giethoorn'.
 

21. Object: 02422  
Titel:Sigaren droogkistje
Datering:Onbekend
Beschrijving:Sigaren droogkistje
 

22. Object: 02423  
Titel:Sigaren etuis
Datering:Onbekend
Beschrijving:Sigarenhouders en -etuis (13 stuks)
 

23. Object: 02424  
Titel:Sigaretten- en shagdoosjes
Datering:Onbekend
Beschrijving:Sigaretten- en shagdoosjes (5 stuks)
 

24. Object: 02425  
Titel:Sigaretten etuis
Datering:Onbekend
Beschrijving:Sigaretten etuis (2 stuks)
 

25. Object: 02427  
Titel:Tabakspot
Datering:Onbekend
Beschrijving:Koperen (pijp)tabakspotten (2 stuks) Aan de zijkant zijn in het koper versieringen gedreven. Bij de linker pot ontbreekt het deksel.ca. 1900, gemerkt Tiel K.P.M.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 11 mei 2020