;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Meubels (klokken, spiegels)   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 14   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00306  
Titel:Tuugkist
Datering:17e eeuw
Beschrijving:Tuug- of kledingkist(Tuug = kleding) met een gestoken front
en plat deksel,
Eikenhout kist met gestoken front met kruisvaardersmotieven, plat deksel, ijzeren slot. Boerenmeubel dat eeuwenlang dienst deed als horizontale klerenkast, waarin de garderobe veilig afgeschermd lag tegen mot en roest. In de 70-jaren gemaakt door Hendrik Schoemaker naar het origineel dat staat in een museum in Oostenrijk.Om de bodemvochtigheid buitenboord te houden, werden de kisten van poten of centimetersdikke sleden voorzien. Vanaf rond 1850 werden ze van hun plaats verdrongen door kabinetten en hangkasten. De tuugkisten werden rijkelijk bezaaid met versieringen. Protestanten beperkten zich tot sterren, zonnen, schubmotieven en soortgelijke niet al te religieuze decoraties. ďVoor de oorlog kostte een tuugkist maar een prikje. Nu brengen gave exemplaren acht- ŗ tienduizend gulden op. De mensen beginnen langzamerhand te beseffen welke rijkdom ze in huis hebben".
Bron: https://www.digibron.nl/search//tuugkisten-tonen-godsdienstigheid
 

2. Object: 00319  
Titel:Spiegel
Datering:ca 1870
Beschrijving:Spiegel, Biedermeier, in mahoniehouten (fineer) lijst met bovenin vak een met achterglas schildering van landschapje met boerderij en hooiberg.
 

3. Object: 00322  
Titel:Pendule
Datering:
Beschrijving:Klok, Jaarpendule onder glazen stolp, met emaille bloemschildering op wijzerplaat, bodem en pilaren, koper draaimechanisme,
 

4. Object: 00323  
Titel:Regulateur
Datering:ca 1910
Beschrijving:Biedermeier regulateur, klok met 8-daags uurwerk, slaat hele en halve uren, notenhouten kast.
 

5. Object: 00432  
Titel:Klokornamenten
Datering:onbekend
Beschrijving:Drie latoenen, dunne koperen blikachtige, deels geverfde ornamenten die bovenop een (Friese staartklok) wandklok werden geplaats. Gebruikelijk bestonden de ornamenten uit twee massief loden, een bazuin blazende engeltjes en in het midden Adam met de wereldbol op zijn rug. Wie dat niet kon betalen nam genoegen met eenvoudiger ornamenten, waarvan dit de eenvoudigste waren.
 

6. Object: 00446  
Titel:Union relatiegeschenk
Datering:onbekend
Beschrijving:Wandlamp; relatiegeschenk van de Union fietsenfabriek, in de vorm van een tandwiel met vijf gestyleerde spaken waarin de naam UNION is gestanst. Vanuit het midden steekt een gebogen metalen buis naar voren waarop een houder met fitting voor een schemerlamp past.
 

7. Object: 00642  
Titel:Stoof
Datering:onbekend
Beschrijving:Mooi vormgegeven ronde houten stoof, waarin een aardewerk testje met vuurkooltjes kan worden geplaatst. Zo kon je, in de tijd dat er nog geen centrale verwarming was, als je de stoof bij je stoel plaatste en daarop de voeten zette, warme voeten/benen houden of krijgen.
 

8. Object: 00643  
Titel:Stoof
Datering:onbekend
Beschrijving:Fraaie eikenhouten stoof (rijtuigkruik) met messing hengsel en metalen reservoir met opening in messing deksel, van Harm Heemstra en Immigje Rusch die vanuit Hoorn naar Steenwijkerwold kwamen, begraven zijn in Frederiksoord, Stichting van Weldadigheid. Stoof kwam via een nichtje in Nieuwleusen terecht.
 

9. Object: 01305  
Titel:Paraplu- en wandelstokkenbak
Datering:ca 1910
Beschrijving:Rechthoekig, open eikenhouten meubel dat bij de voordeur stond; stijl nieuwe zakelijkheid, met bovenin facet geslepen spiegelglas. In de bodem een zinken uitlekbak die het hout en de vloer droog houdt. Mooi voorbeeld van meubelontwerp in Art-Nouveau stijl uit de eerste helft van de vorige eeuw.
 

10. Object: 01506  
Titel:Spiegel met kleerborstels
Datering:ca 1930
Beschrijving:Kleine spiegel, met aan metalen haakjes aan weerszijden een kledingborstel met varkensharen, met sierspijkers op houten achterwand bevestigd, die aan de wand in hal of woonkamer werd opgehangen. De houten randen zijn voorzien van motiefjes in houtsnijwerk, kenmerkend voor de jaren dertig van de 20e eeuw.,
 

11. Object: 02002  
Titel:Stoeltjes verzameling (miniatuur) 7 stuks, van hout met biezen zittingen.
Datering:onbekend
Beschrijving:Deze stoeltjes waren showmodellen van de Zwolse meubelmaker Gerrit van Kleef om aan potentiŽle klanten te laten zien welke keuze in stoelen hij in zijn assortiment had.
Stoeltjes zijn gemaakt door Gerrit van Kleef. Hij was vader van Sophia Anna Maria van Kleef-Kluppel, grootvader van Janny Bredewold-Kluppel en overgrootvader van Mary Bredewold.

Gerrit van Kleef was meubelmaker te Zwolle, aan de Langenholterweg 55. In de kelder van het Provinciaal Overijssels Museum te Zwolle worden meer van zijn meubeltjes bewaard.
 

12. Object: 02087  
Titel:Kaststel
Datering:1920
Beschrijving:Klokkenstel, klokvaas met twee vazen, ook wel klokstel genoemd, vanwege het uurwerk dat in de middelste vaas is aangebracht. Art deco stijl in mooie zachte tinten met lichtblauw. Driedelig, middelste vaas gesloten en groter dan de twee open vazen. Stonden op middelhoge kast of schoorsteenmantel.
 

13. Object: 02207  
Titel:Kledingborstel
Datering:1950
Beschrijving:Kledingborstel dat met een metalen oogje hangt aan een metalen haakje op een houten wandbordje, waarop twee klompjes zijn geplakt. Op beide is een simpel geschilderd landschapje en de naam Nieuw Leusen. Gekregen op 10 jarige leeftijd en altijd gekoesterd als dierbaar geschenk.
 

14. Object: 02369  
Titel:Pendule
Datering:1950
Beschrijving:Eenvoudige, veel gekochte klok of pendule, met mooi model houten klankkast, met versiering op de hoeken. Stond op kast of schoorsteenmantel. Mooi helder klinkend bim-bam slagwerk ieder half uurwerk. Koperen cijfers op wijzerplaat op donkere rand. Koperen rand om glazen raam dat open kan om klok op te winden met sleutel.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 5 oktober 2020