;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Melkfabriek (boterproductie, melkcontrole)   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 8   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00036  
Titel:Foto landbouwvereniging Den Hulst
Datering:
Beschrijving:Co÷peratieve Landbouwvereniging Nieuwleusen, hoofdvestiging in Den Hulst, nieuwbouw met silo na de brand in de molen, die in de 2e wereldoorlog in brand vloog door een vonk uit generator van een vrachtauto. Fotograaf Stokhuyzen. De foto is inmiddels uit de lijst gehaald omdat het passepartout veel waterschade heeft.
 

2. Object: 00498  
Titel:Boterton voor botermonsters
Datering:1900
Beschrijving:Houten ton, met bajonetsluiting voor de vergrendeling, waarin botermonsters door de zuivelfabriek naar het provinciaal zuivelbureau-botercontrolestation te Deventer werden gestuurd, met houten deksel, met metalen banden. Op het metalen handvat op het deksel is 'Den Hulst' gegraveerd. Werd gebruikt om de geproduceerde boter te laten controleren en certificeren. De tweede afgebeelde ton is van eenvoudiger makelij. Werd waarschijnlijk voor hetzelfde doel gebruikt, wanneer men zelf de reis maakte.
 

3. Object: 00499  
Titel:Kaasvormen
Datering:1960
Beschrijving:Kaasvormen voor het maken van Edammer kaas. Houten vorm met twee metalen ringen, gebruikt in de zuivelfabriek Onderling Belang, in 2010 ca. 50 jaar gedateerd.
 

4. Object: 00507  
Titel:Melkcontrole schepjes
Datering:1910 -1980
Beschrijving:Maatschepjes voor melkcontrole. Begin 1900 werd de melkcontrole in het leven geroepen om van iedere koe de melk te beoordelen die werd aangeleverd aan de melkfabriek. Speciaal opgeleide monsternemers kwamen 1 x per maand tijdens het melken naar de boerderij en verzamelden met een speciaal maatschepje van elke koe een beetje melk. Dat ging in een flesje met gegevens naar de fabriek en werd daar nader onderzocht op vet- en eiwitgehaltes en ook het celgetal werd bepaald. De melk werd gewogen met een unster.
 

5. Object: 00514  
Titel:Melkbus met deksel
Datering:onbekend
Beschrijving:Metalen bus in de vorm van een melkbus, met precies passend deksel, en metalen hengsel. Kon worden gebruikt voor vele doeleinden, o.a. voor de bestelling van karnemelk bij de melkfabriek, die op de terugweg door de melkvaarder, bij de aflevering van de lege melkbussen bij de boerderij aan de kant van de weg werd afgeleverd.
 

6. Object: 02236  
Titel:Melkfabriek "Den Hulst"
Datering:Onbekend
Beschrijving:Oude foto van de melkfabriek "Den Hulst"
 

7. Object: 02406  
Titel:Melkbus
Datering:1970
Beschrijving:Melkbus beschilderd met bloemmotieven in Hinderloper stijl. Het nummer op de melkbus correspondeerde met het lidnummer van de bij de co÷peratieve zuivelfabriek aangesloten boer. Met de komst van de melkfabrieken, begin 20e eeuw, kwamen de ijzeren melkbussen, waarin 30 tot 40 liter melk kon. Die werden dagelijks door de melkvaarder van de boerderijen naar de fabriek gebracht. Door de komst van de koeltanken rond 1962 werden de melkbussen overbodig. Uit nostalgische overwegingen liet menig boer een bus beschilderen, met daarbij een afbeelding van zijn boerderij (hier aan de achterkant) en plaatste die in de woonkamer.
 

8. Object: 02407  
Titel:Stoomfluit melkfabriek
Datering:Onbekend
Beschrijving:Stoomfluit van de voormalige Co÷p stoomzuivelfabriek "Onderling Belang".
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 4 september 2020