;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Leermiddelen   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 11   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00066  
Titel:Boerenbedrijf; schoolplaat
Datering:
Beschrijving:De laatste vracht; plaat 4 uit de serie "Het volle leven", getekend door Cornelis Jetses, uitgegeven door Wolters te Groningen.)
 

2. Object: 00180  
Titel:Schoolplatenrol; Een middagslaapje in 't bosch;
Datering:
Beschrijving:Versje met cijfermuzieknotatie; Onderdeel van een hele lange papieren rol met lesstof voor verschillende schoolvakken, om voorin de schoolklas op te hangen. Op de rol is geen uitgever of lesmethode te vinden. (Zie ook nr. 01181 t/m 00184; dat is dezelfde rol)
 

3. Object: 00181  
Titel:Schoolplatenrol; Zwolle-Mariëberg-Coevorden
Datering:
Beschrijving:Dienstregeling spoorwegen; Onderdeel van een hele lange papieren rol met lesstof voor verschillende schoolvakken, om voorin de schoolklas op te hangen. Op de rol is geen uitgever of lesmethode te vinden.
 

4. Object: 00265  
Titel:Een gezond en sterk gebit is een waardevol bezit
Datering:
Beschrijving:Schoolwandplaat uit de jaren zeventig ter ondersteuning van de les over gebitsverzorging
 

5. Object: 00298  
Titel:Kastje van het Koloniaal Instituut
Datering:
Beschrijving:Houten kast met twee openslaande glazen vitrine deuren, met daarin een Schoolverzameling met tropische producten in ronde kartonnen doosjes en kleine flesjes, alles met opschrift en enkele losse producten. Lijst van inhoud aanwezig in de kast.
 

6. Object: 01293  
Titel:Overijssel(Overijsel); door R. Bos; 4e druk door K. Zeeman. Uitgegeven door P. Noordhof te Groningen.
Datering:1950
Beschrijving:Blinde kaart voor gebruik in de lagere school voor de aardrijkskundeles (leren van provincies, plaatsnamen, grondsoorten, wegen en rivieren) ; gedrukt op linnen, vastgeklemd tussen twee stokken. Werd uitgerold aan een haak voorin de klas gehangen. De meester wees met een stok aan wat de leerlingen moesten leren en noemde de namen. Daarna moesten leerlingen door het aanwijzen van wat de meester noemde aantonen dat zij goed hadden opgelet en de lesstof goed hadden aangeleerd.
 

7. Object: 01294  
Titel:Drente; schoolwandkaart
Datering:
Beschrijving:Blinde kaart van de provincie Drenthe, getekend door W. Bakker en H. Busch. Uitgegeven door Dijkstra, Groningen, Zeist. Gebruik, zie: 01293 Overijssel
 

8. Object: 01295  
Titel:Drente; schoolwandkaart
Datering:
Beschrijving:Blinde kaart van Drente, getekend door R. Bos; 3e druk door K. Zeeman; uitgegeven door Noordhoff te Groningen. Gebruik: zie: 01293 Overijssel
 

9. Object: 01406  
Titel:Schoolplaat aap noot mies
Datering:1930
Beschrijving:Groot formaat van Hoogeveen's leesplank, beginnend met 'aap noot mies' die voorin klaslokaal stond. Hoort bij de leesmethode ontworpen door Jan Ligthart en Rieks Scheepstra, vanaf 1910 uitgegeven te Groningen door J.B. Wolters. Tot na de Tweede Wereldoorlog op heel veel scholen gebruikt.
 

10. Object: 01407  
Titel:Schoolplaat Wandellied, door J.Lens
Datering:1935
Beschrijving:Schoolwandplaat uit de serie: Klassieke zangkaarten door W.K.C. Bösecke en L. Keemink, uitgegeven te Nijverdal door A.C. Westera Bzn.
 

11. Object: 01460  
Titel:Inktflessen
Datering:
Beschrijving:Flessen, diverse modellen, blank glas, met kunststof draaidop of kurk afsluiting, waarin inkt voor het vullen van de kleine inktpotjes in de schoolbanken. Drie flessen afkomstig van Het Kompas. De flessen werden bij de groothandel voor schoolartikelen ingekocht. Talens inktfabriek was het bekendste merk (zie etiket). Blauwe inkt was voor dagelijks gebruik. Met andere kleuren, zoals rood, groen, geel, mocht de leerling eenmalig schrijven als beloning voor het behalen van bijvoorbeeld 10 voldoendes. Daarna weer met blauw tot de volgende beloning.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 11 september 2020