;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Leerattributen   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 6   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00270  
Titel:Griffeldoos
Datering:1900-1950
Beschrijving:Houten griffeldozen. Verschillende modellen. De eenvoudigste hebben alleen een schuif aan de bovenkant, waarbij 2 waarop een bloemmotief is geschilderd, en 1 met houtsnijwerk.
Een ander model heeft een scharnierend bovengedeelte, uit de periode 1925 - 1950, met schuif. Alles met bijbehorende leisteen griffel.
 

2. Object: 00304  
Titel:Schoolklok
Datering:
Beschrijving:Oefenklok om leerlingen te leren klokkijken. Met metalen ketting kunnen ze de wijzers laten bewegen. Met glas in vierkante, zwarte houten lijst.
 

3. Object: 00376  
Titel:Telraam voor school
Datering:1950
Beschrijving:3 telramen van verschillende grootte, maar met hetzelfde principe: Houten frame met daarin 10 metalen draden waarop per draad 10 houten kralen (per draad in 1 kleur of 2 kleuren - 2 x 5 = 10), waarmee kinderen door de kralen uit- en in- elkaar te schuiven tot 10 en tot 100 leerden tellen, optellen en aftrekken,
 

4. Object: 02150  
Titel:Aarde-zon schaalmodel
Datering:
Beschrijving:Aarde-zon schaalmodel, ook wel tellurium genoemd, van de opstelling van de aarde ten opzichte van de zon (en omgekeerd), bedoeld voor het onderwijs om het zonnestelsel visueel voor te stellen. Het is ideaal om de bewegingen van de zon om de aarde en dat van zons- en maansverduisteringen te demonstreren. Dit schaalmodel - waarbij een kaars of gloeilamp (ontbreekt) dienst doet als zon - beschikt over een schijf waarop de maanden, seizoenen en sterrenbeelden afgebeeld zijn. De as waarop de aardbol steekt draait rond de zon/gloeilamp.
 

5. Object: 02226  
Titel:Rammelaar
Datering:1945-1950
Beschrijving:Grappige rammelaar, in de vorm van een mannetje met een hoedje, met een hardhouten kogeltje; uit een hele serie houten “Greiflinge”, kinderspeeltjes die in de periode 1945-1950 zijn bedacht en ontworpen door Hugo Kükelhaus(* 24 maart 1900 in Essen; † 5 oktober 1984 in Herrischried), filosoof, schrijver, tekenaar, meubelmaker en een inspirerend docent voor zijn studenten aan de Werkkunstschule in Münster, thans de Kunsthochschule. Hij woonde destijds in Wamel aan de Möhnesee in het Sauerland. De speeltjes werden door de firma Speel Goed uit Amsterdam geïmporteerd.(Informatie door Jan en Aennchen Elders,studenten van Hugo Kükelhaus).
 

6. Object: 02377  
Titel:Talencursus
Datering:Onbekend
Beschrijving:Talencursus Engels ("Linguaphone") op grammofoonplaten. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw emigreerden veel boerenfamilies naar Canada in de verwachting daar een betere toekomst op te kunnen bouwen. Met het stijgen van de welvaart kwam de mogelijkheid voor familiebezoek. Er kwam een aanbod van Engelse taalcursussen, waarbij het oefenen van de uitspraak een basis vormde. Na de reis werd de taalvaardigheid meestal niet meer onderhouden omdat er in de directe omgeving geen natuurlijke uitdaging voorhanden was; tv stond nog in de kinderschoenen en had geen buitenlandse programma's.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 17 juli 2020