;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Klompenmakerij   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 7   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00546  
Titel:Klomp met maatstok
Datering:1900 - 1960
Beschrijving:Blank geschuurde ongeverfde klomp, zoals door de klompenmaker werd afgeleverd. Maatstok met inkepingen voor de verschillende maten, op houten hakblok.
 

2. Object: 00547  
Titel:Klompen in wording
Datering:onbekend
Beschrijving:Vier stadia bij de vervaardiging van klompen.
 

3. Object: 00550  
Titel:Werkbank van de klompenmaker
Datering:ca 1900
Beschrijving:Werkbank met verankerd haalmes. De klompenmaker plaatst in de uitgespaarde holte een houtblok tegen zijn heup, met de neus zo dicht mogelijk bij de haak waar het paalmes aan verankerd zit. Door het toepassen van de hefboomwerking kan de klompenmaker tijdens het snijden een zeer grote kracht uitoefenen zonder al te veel moeite. In ca. 7 sneden wordt de klomp van voren in het model gesneden. Daarna wordt overdwars de ronding van de kap aangebracht en de achterkant afgesneden. De klompenmakerij komt van Gert Jan Beltman, die aan het Westeinde, een eindje voorbij de Petersweg, het “klompenblok” had.
 

4. Object: 00551  
Titel:Schaafmessen 3 oto's
Datering:ca 1900
Beschrijving:Klompenmakers gereedschap. Haalmes van staal met houten handgreep. Dit haalmes is het gereedschap van een klompenmaker. Het mes op foto 1 en 2 zit als onderdeel aan de klompenmakers werkbank (zie ook nummer 00550).Het mes op foto 3 wordt met twee handen gebruikt.
 

5. Object: 00553  
Titel:Gutsen van de klompenmaker
Datering:onbekend
Beschrijving:Om een goed passend gat voor de hiel te maken gebruikt de klompenmaker een z.g. slagguts of een dopbeitel. Bij iedere slag op de beitel geeft hij er een klein rukje aan om te voorkomen dat deze vast gaat zitten. Bij iedere spaander die los zit, draait hij de beitel om, zodat hij deze spaander af kan kappen. In dat geval scheurt de kap niet af. Op deze manier wordt het eerste hout verwijderd. Voor het uitboren van de klomp worden verschillende boren of lepels gebruikt: grootboor, lengteboor of najager en de tussenboren of grote en kleine lepel.
 

6. Object: 00554  
Titel:Schrapers en messen van de klompenmaker
Datering:onbekend
Beschrijving:Gereedschap voor het op maat maken van de klompen. 1 en 2 Haakmessen en Bodemmessen. Het haakmes wordt gebruikt om overtollig hout weg te halen dat met het uitboren is blijven zitten. Met bodemmessen wordt ruimte geschapen voor de kleine teen en het gewricht van de grote teen. 3.Plathaken, daarmee maakt de klompenmaker de plathaakverhoging die dienst doet als steun voor de voet tot aan de hiel.
 

7. Object: 00555  
Titel:Hakbeitel van de klompenmaker
Datering:onbekend
Beschrijving:Voor het bekappen van een blok hout gebruikt de klompenmaker een kapbijl. Daarmee verwijdert hij in een paar welgemikte slagen de schors.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 25 mei 2020