;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Kleding   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 66   (uit: 1340)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 3 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3       Volgende       Eind

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00405  
Titel:Kraagjes (drie foto's)
Datering:ca 1910
Beschrijving:Losse zwarte kraagjes voorop damesjurk. 1. Fabriekskant. 2.
 

2. Object: 00426  
Titel:Kinderjurkjes, 6 exemplaren
Datering:1950
Beschrijving:Machinaal gebreid kinderjurkjes, zachte witte wol met kunstvezel, prettig te dragen, met lichtblauw en lichtgeel randje zoals tussen 1950 en 1970 veel werd gedragen door grotere baby's en peuters. De wijdere rok viel mooi over de dikke luiers.
 

3. Object: 00427  
Titel:Babykleding(6 foto's)
Datering:1950-1970
Beschrijving:Babykleding zoals na de oorlog veel werd gedragen. 1. Lichtblauw gebreid vestje. 2. roze overgooiertje zoals door meisjes over truitjes werd gedragen. 3. Blauw overgooiertje met eendjes figuren. 4. Jaeger wikkel-borstrokje. 5. Wit katoenen truitje, standaard in baby garderobe, evenals 6, wit katoenen babyjurkje.
 

4. Object: 00430  
Titel:Dameshoeden (12 foto's)
Datering:onbekend
Beschrijving:Dameshoeden uit verschillende modeperiodes en van heel uiteenlopende materialen, van vilt, fluweel, kunstbont, astrakan en bandstro.
 

5. Object: 00440  
Titel:Pellerines of pelerine (6 foto's)
Datering:1850-1900
Beschrijving:Schoudermanteltje of pellerine of pelerine, bedekt de schouders en bovenarmen en werd meestal gedragen als overmanteltje. De verschillende texturen van de stoffen, met allemaal een andere glans, geven het ogenschijnlijk saaie zwarte manteltje een kleurrijke en sjieke uitstraling. 1. Zwarte katoen met rijk opengewerkt borduurwerk. 2 t/m 6. fabrieksmatig in elkaar gehaakte vederlichte gesponnen draden die veel warmte vasthouden, met satijnen linten. .
 

6. Object: 00462  
Titel:Kinderkleding 7 exemplaren
Datering:onbekend
Beschrijving:Baby-peuter kleding, witte katoen en batist, met broderiekanten, deels handgenaaid
 

7. Object: 00487  
Titel:Doopdoek
Datering:onbekend
Beschrijving:Zalmkleurige vierkante omslagdoek gebruikt als dekentje waarin de baby in afwachting van de doop naar de kerk wordt gedragen; materiaal wol met zijde.
 

8. Object: 00488  
Titel:Damesjak
Datering:ca 1910
Beschrijving:In de collectie zijn 25 ex zwarte damesjakjes aanwezig, van verschillende zwarte stof, met fraaie voorpanden met fraaie zwarte versiering en knoopjes, strak in de taille. Ook een lijf genoemd, gedragen met een rok met daarover heen een schoudermanteltje of pellerine van zachte zwarte wol; meestal machinaal gebreid.
 

9. Object: 00492  
Titel:Damesjaponnen en -mantels 5 foto's
Datering:ca 1910
Beschrijving:Drie zwarte damesjaponnen, door huisnaaister gemaakt; 1. met kraagje en hoge taille, 2. met geborduurd frontje en openvallende kraag, satijn gevoerd. 3. met kanten front, en twee zwarte getailleerde damesmantels.
 

10. Object: 00493  
Titel:Damesjaponnen en -jakjes 5 ex
Datering:onbekend
Beschrijving:Damesjaponnen en -jakjes met rijk versierde frontjes, siernaden en opgenaaide kanten stroken.
 

11. Object: 00494  
Titel:Buidel- of rediculetassen
Datering:ca 1925
Beschrijving:Zwarte gehaakte buidels ook wel redicule, damestas, buideltas of rouwtas genoemd, met verschillende open haaksteken waar doorheen een gekleurde katoenen voering zichtbaar is, bovenaan met koord door open steken of door benen- of metalen ringetjes en franje onderaan. In dezelfde vorm gemaakt zijn er ook een aantal zwarte effen fluwelen damestassen in de collectie aanwezig.
 

12. Object: 00495  
Titel:Hoge herenhoed met hoedendoos
Datering:onbekend
Beschrijving:Rond 1850 verscheen de hoge zijden hoed, gedragen door hoger geplaatsten. De vilten bolhoed werd omstreeks 1900 in Engeland geďntroduceerd; Minder draagkrachtigen moesten zich tevreden stellen met een lakense pet. Omstreeks begin 19e eeuw kon men kiezen uit vele soorten petten; platte petten / lage en hoge ‘zijden’ petten / petten met grote en kleine kleppen. Na 1930 verdwenen de hoeden en petten als bijna verplicht onderdeel van de kleding.
 

13. Object: 00496  
Titel:Herenpet
Datering:ca 1925
Beschrijving:Boerenpet, klassiek model, zwart, uit een stuk of met 8 stukken stof stervormig gezet met knoop middenop, met kleine klep en met voering binnenzijde. Foto's uit de eerste helft van de twintigste eeuw laten zien dat alle mannen, van jong tot oud, buitenshuis bijna altijd zo'n pet droegen.
 

14. Object: 00502  
Titel:Damesbadpak of -zwempak en zwemtas.
Datering:
Beschrijving:Damesbadpak-zwempak, badtas, zwemabonnement en seizoenkaart, gebruikt gedurende 1972, het eerste jaar dat Nieuwleusen een zwembad had, door Dina Bijker-Klein.(zie ook 00596)
 

15. Object: 00526  
Titel:Kapothoeden of rouwhoed, rouwmuts (9 foto's)
Datering:ca 1925
Beschrijving:Kapothoeden voor (lichte) rouw met geplooide zwarte crępe, op zwarte kap, en kapothoeden van zwart satijn of fluweel, versierd met kant, ripszijde, veren, zijdelint, striklint, band, borduursel met kralen en pailletjes. Twee creme-kleurige kapothoeden met veren op stevige voering. Deze werden gedragen op een muts van dichtgeweven fijne witte katoen zonder kant. Hier kwam wanneer er om naaste familie gerouwd werd, een zwarte, grillig geplooide muts met zwarte satijnen strikken over heen.
 

16. Object: 00565  
Titel:Kraplap
Datering:onbekend
Beschrijving:Kraplap; ontstaan uit onderkleding en werd bovenkleding om het decolleté van de vrouw te bedekken; loopt van onder de hals tot aan het middel, bestaat uit twee delen, die op een schouder aan elkaar genaaid zijn en op de andere schouder door een haak en oog aan elkaar bevestigd worden. Bewerkt met bloemetjes. Onder de kraplap werd een effen jakje met lange of korte mouwen gedragen. Over de kraplap werd een omslagdoek gedragen. Oorspronkelijk was de kraplap een rechthoekig stuk stof waarmee aan de voorkant de borst en aan de achterkant de rug wordt bedekt. In Overijsselse klederdracht is de kraplap onderkleding gebleven. De kraplap werd op de huid gedragen als hemd en fungeerde tegelijkertijd ook als bh, zonder de opzet van het benadrukken van vrouwelijke vormen. Bij zeer warm weer deden de vrouwen in de kraplap hun werk, maar gingen er nooit mee over straat.
 

17. Object: 00570  
Titel:Kraagjes. 16 foto's
Datering:ca 1925 tot ca 1975
Beschrijving:Losse witte kraagje in allerlei mooie verschillende handwerktechnieken die (vast geregen) werden gedragen op hooggesloten sobere, donkere jurken en daarop het effect van een sieraad hadden. Met de verandering van de mode veranderde het materiaal en werd ook kunststof toegepast.
 

18. Object: 00571  
Titel:Befjes of kraagjes. 3 foto's
Datering:ca 1960
Beschrijving:Befjes of frontjes of kraagjes, 1 fabrieksmatig kant, 2 broderie, die aan hooggesloten sobere jurken een vrolijk accent gaven. Door ze aan een hesje te naaien dast onder de oksel werd vastgeknoopt was het na het wassen niet nodig de kraagjes weer vast te naaien.
 

19. Object: 00572  
Titel:Sierschortje 2 foto's
Datering:onbekend
Beschrijving:Vanaf de 19de eeuw werden schorten door dames alleen in huis gedragen. Vrouwen uit de middenklasse deden zo min mogelijk taken in huis. Binnenshuis droegen ze nog wel sierschorten van mooie stoffen, zoals satijn, zijde of batist, vaak versierd met een geborduurd patroon. Na 1900 komen zulk soort sierschorten vrijwel niet meer voor.
 

20. Object: 00573  
Titel:Kinderjurkjes 9 exemplaren
Datering:onbekend
Beschrijving:Witte katoenen kinderjurkjes, - rokjes en schortje met broderiekant.
 

21. Object: 00574  
Titel:Doopjurken (8 foto's)
Datering:onbekend
Beschrijving:Vijf lange witte doopjurken, met wijde aangerimpeld rok aan kort bovenlijfje, korte of lange mouw met kapje of pofmouwtje, gemaakt van witte katoen, batist, kunstzijde en kant. En twee katoenen onderjurkjes.
 

22. Object: 00575  
Titel:Gebreid kinderjakje
Datering:onbekend
Beschrijving:Wit wollen gebreid babyvestje.
 

23. Object: 00576  
Titel:Kindercapejes 3 exemplaren
Datering:onbekend
Beschrijving:Zachte wollen babycapejes waarin de baby in een koude omgeving buiten het ledikantje of de wieg geen kou zou vatten.
 

24. Object: 00577  
Titel:Dameshandschoenen. 8 foto's
Datering:ca 1930 tot ca 1980
Beschrijving:Dames vingerhandschoenen van diverse soorten textiel, van chic tot elegant nuttig tegen de kou, waaraan de mode is af te lezen.
 

25. Object: 00578  
Titel:Knoopdoek nof damessjaaltje (3 foto's)
Datering:ca 1900
Beschrijving:Zwarte zijden vierkante halsdoek/knoopdoekje van taftzijde met ingeweven patronen en motieven in zwart en kleur. De derde sjaal heeft heel fijne, glimmende stippel-bloemmotiefjes. Werden bij de jak en rok kleding om de hals gedragen. Dit gebeurden niet meer bij de jurken. Knoopdoekjes hadden meestal een ruitmotief in gedekte kleuren, zoals paars, licht- en donkerblauw en groen. Meestal werd de platte knoop toegepast, de twee uiteinden van het doekje hingen links en rechts schuin zijwaarts naar beneden. In de rouwtijd was het doekje zwart, bij lichtere rouw zwart met grijs of zwart met een ’n smal streepje of witte stipjes.
 

26. Object: 00580  
Titel:Gebreid kinderhansop (2-delig)
Datering:onbekend
Beschrijving:Lichtblauw gebreid kinderhansop en vestje (2-delig)
 

27. Object: 00581  
Titel:Katoenen kinderjurkjes 3 ex
Datering:onbekend
Beschrijving:Meisjesjurken uit verschillende periodes. 1. Zwarte katoen met ingeweven patroon en geborduurde katoenen biesrandjes, ca. 1910. 2. Zacht flanellen, rood-groen geruite jurk, ca. 1950. 3. Grijze katoenen jurk met geweven ruitpatroon, ca. 1960.
 

28. Object: 00582  
Titel:Kinderjurkjes 5 exemplaren
Datering:onbekend
Beschrijving:Meisjeskleding. Drie jurkjes. 1. Zomerjurk van blauw gestreepte katoen met kort bovenstukje en aan-gerimpelde rok en gerimpeld mouwkapje. Ca. 1950. 2. Ecru-kleurige wollen jurk met kort bovenstukje waaraan geplooid een wijde rok, met hand-geborduurde randen. Ca. 1930. 3. Rood katoenen zomerjurkje zonder mouwen, versierd met in kruissteek olifantjes. Ca. 1970.
 

29. Object: 00583  
Titel:Doopjurk
Datering:1920
Beschrijving:Doopjurk van Klaas (11-03-1923) en Hendrik (12-10-1924) Brassien, wonende aan de Meentjesweg. Met de hand genaaid, kort bovenlijfje, blauw doorrijg versiersel langs de randen en twee witte katoenen broderie-stroken op de rok en gerimpelde mouwtjes.
 

30. Object: 00584  
Titel:Kinder rouwschort
Datering:ca 1900
Beschrijving:Meisjeskleding. Kinder rouwschortjurk van zwarte luster, een halfwollen elastische lichte en gladde stof, dat niet zo duur was, met zwarte kanten bies aan schouderkapje, met de hand genaaid, van mevrouw Koopman-Warner.
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 3 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 22 november 2020