;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Imkerij   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 8   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00349  
Titel:Bijenkorven
Datering:
Beschrijving:4 bijenkorven. vlnr: 1 en 2. Gemaakt van pijpjesstro en ijzerdraad, met een krul aan de bovenkant. Werden "bisschopskorf" genoemd, naar de staf met krul van bisschoppen. Pijpenstrootje is een grassoort die groeit op zure zandgronden, bijv. op heidevelden, wordt 30–120 cm hoog. 3 en 4 zijn korven van gevlochten roggestro en gebonden met gespleten braamstengels of wilgentwijgen.
Nummer 3 is een Ravensberger bijenkorf gemaakt van roggestro, met 2 witomrande vliegopeningen, groen geverfd, rechte kanten met afgeronde hoeken waardoor er grotere honingraten in passen.
Eén van de twee korven van pijpenstro is in 2000 geschonken door E. A. Hofkamp.
 

2. Object: 00350  
Titel:Bijenkast
Datering:
Beschrijving:Een houten bijenkast, in drie delen die op elkaar gestapeld worden.
 

3. Object: 00351  
Titel:Honingslinger
Datering:1920
Beschrijving:Een grijs emaillen honingslinger voor handmatig honingslingeren, met onderaan uitloper, geplaatst op driepotige metalen bok. Binnenwerk nog compleet.
 

4. Object: 00352  
Titel:Imkergereedschap
Datering:
Beschrijving:Kast met allerlei gereedschap voor een imker. vooraan drie berokers of imkerpijpen, beschermkap,honing mes, ontzegel vork, draaismelter, smeedijzeren raadmes, braamstruiken mes, instrumentje voor het ontdoen van stekels van braamtakken, spleethoutje.
 

5. Object: 00419  
Titel:Bijenstal met korven (miniatuur)
Datering:ca 1960
Beschrijving:Bijenstal of iemenschuur (miniatuur) met bijenkorven gemaakt van pijpenstro. Een plaats waar bijenkorven overdekt staan opgesteld, met de opening van de korven naar het zuiden en bij voorkeur omgeven door voor de bijen aantrekkelijke beplanting (drachtplanten).
 

6. Object: 02079  
Titel:Miniatuur Honingpers
Datering:onbekend
Beschrijving:Honing klap-pers.replica helft ware grootte gemaakt door H. Schoemaker. Vooral in Drenthe in gebruik. De klap-pers bestaat uit een op vier poten rustende, langwerpige eikehouten bak. De constructie van hefboom met balk en schroefstang. Wanneer de pers in gebruik is, is deze stang boven de balk. De raat met honing wordt in grote brokken gesneden, die vervolgens in de perszak in de binnenbak gedaan worden.
De twee voorste poten zijn iets korter dan de andere, zodat de pers naar voren helt, hetgeen het weglopen van de vloeibare honing via de uitspringende “bek” vergemakkelijkt, Op de bodem en tegen de zijwanden van de zich in de bak bevindende ruimte (persgat), zijn roosters geplaatst, houten planken met ronde gaten, die aan de onderzijde zijn voorzien van latjes, zodat ze iets van de wand afblijven. De honing vloeit via de gaten in de bak en vandaar door een halvemaanvormige opening naar de bek.
De luchtbelletjes en zeer kleine wasdeeltjes, die bij het slingeren in de honing komen, blijven bij het persen nagenoeg achterwege. Je kunt vrij snel na het persen de honing in potten stoppen.
Zo'n pers op ware grootte is ook aanwezig in collectie, was in gebruik bij de familie Hoes.( Zie artikel in Kwartaalblad, maart 2017)
 

7. Object: 02080  
Titel:Bijenkorf
Datering:1900
Beschrijving:Bijenkorf handgevlochten in spiraalvorm. Met deze vlechttechniek wordt een bundel roggestro ononderbroken spiraalsgewijs op elkaar gelegd en met een vlechtband van gespleten braamstruiktwijg of wilgenteen vastgebonden. Voorloper van de houten bijenkasten. De korven zijn licht van gewicht en werden regelmatig verplaatst naar gebieden met bloeiende nectarplanten. Vroeger maakten de boeren in de wintermaanden zelf hun bijenkorven van roggestro met een raamwerk van stokken aan de binnenkant om de korf in model te houden en om nieuwe honingraten te kunnen bouwen. Op die stokken in de bovenkant (dat is de bodem als je hem omdraait) bevestigt de imker een stuk oude raat om de bijen een begin te geven om nieuwe raten te bouwen.
Ze kregen aan één kant een punt om ze goed door het stro te kunnen duwen. De raten moesten er in de herfst weer worden uitgebroken.
De bijenkorven worden niet op de grond geplaatst, maar op een houten onderstel/tafel.
 

8. Object: 02081  
Titel:Honingperszak
Datering:onbekend
Beschrijving:Zak die gebruikt wordt bij het persen van honing met een houten honingpers; voorloper van of alternatief voor honingslinger. ((Zie afbeelding miniatuurhoningpers en honingslingers).
Voor het persen werden de raten in een perszak gedaan. die werd gemaakt van gebreid henneptouw. Deze is afgezet met een brede linnen boord die kan worden omgeslagen zodat hij goed kan worden afgesloten. De gevulde zak wordt in het persgat gelegd. Nu wordt het aan één zijde draaibaar aan een dwarshout bevestigde persblok, met behulp van een schroef aan de andere kant naar beneden gedrukt, waardoor de honing uit de raten wordt geperst en in een op de grond geplaatste bak loopt.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 11 mei 2020