;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Huishoudtextiel   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 4   (uit: 1340)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00561  
Titel:Boxkleed
Datering:1980
Beschrijving:Boxkleed, dat past op de houten bodem van de kinderbox, gevoerd met zachte fiber. Zachte katoen bedrukt met overgangskleuren van het traditionele roze voor meisjes, lichtblauw voor jongens, naar ook groen en geel e.a. kleuren. Wasbaar.
 

2. Object: 00569  
Titel:Dienbladkleedjes. 5 foto's
Datering:ca 1930
Beschrijving:Witte katoenen kleedjes, op het formaat van het dienblad, met sierranden van frivolité haakwerk, machinaal haakwerk en Zaans borduurwerk. .
 

3. Object: 01521  
Titel:Tafelkleed
Datering:1910
Beschrijving:Pluche of velours tafelkleed zoals tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw op bijna elke huiskamertafel lag, in de toonaangevende kleuren bruin rood of beige groen.
 

4. Object: 02108  
Titel:Linnen en molton
Datering:1800 - 1950
Beschrijving:Verschillende rollen thuis geweven linnen, ongebleekt, breedte bepaald door het weefgetouw.Het op het land verbouwde vlas wordt na de oogst gehekeld, gesponnen en daarna op kleine huis-weefgetouwen geweven. Het linnengoed wordt bewaard in een groot eikenhouten- of wortelnoten kabinet. Van dit linnen wordt bijna alles gemaakt: hemden, schorten, lakens en slopen. Of zelf of door de plaatselijke kleermaker. Een bruid bracht vroeger een grote voorraad linnengoed mee als ze ging trouwen. Daar had ze in haar jeugd al hard aan gewerkt. Een paar weken voor het huwelijk werd alles in het kabinet gelegd en dat was haar trots. Hierin lagen de hemden en het beddengoed en meters opgerold linnen. Daar kon ze mee pronken, maar het was ook vooral om op de toekomst voorbereid te zijn. Later blijkt echter dat een en ander zelden wordt gebruikt en bleven de rollen onaangeroerd. Alleen wanneer iemand sterft wordt het linnen gebruikt om er een doodshemd van te maken.
+ 1 rol nog nieuwe zachte molton, aan beide zijden geruwde (moltonneren) dikke wollen, halfwollen of katoenen weefsel.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 13 november 2020