;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Handwerk   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 45   (uit: 1340)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2       Volgende       Eind

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00019  
Titel:God zij met ons; Derkje Evertsen; letterdoek
Datering:1871
Beschrijving:Merklap of letterdoek. Bloemmotieven en vogels geborduurd door Derkje Evertsen, met wol op katoen, motieven symmetrisch verdeeld over de oppervlakte. Door spreuk, jaartal en naam heeft het de kenmerken van een merklap of letterdoek. Achter glas in primitieve lokaal gemaakte houten lijst. Symboliek: Vogels: verbinding met de hemel. Vaas met tulpen: eeuwige liefde. Hark en zeis: landbouw. Vossen: sluwheid. Bloeiende staf van Aaron, bewaakt door 2 anjers: moederliefde.
 

2. Object: 00020  
Titel:Merklap met rozen
Datering:1927
Beschrijving:Merklap of letterdoek. Gesigneerd met H.M.B., H.B.w. en F.v.S. Op een merklap kunnen het alfabet, motieven, decoraties en namen of signatuur zijn geborduurd. Merklappen werden ook wel gebruikt als een soort borduurpatronen-voorbeeldboek. Men nam de lap mee naar verre familie en kopieerde daar nieuwe motieven, waarna de lap weer mee naar huis ging en als voorbeeld diende voor andere borduurwerken.
 

3. Object: 00021  
Titel:Merklap met rozen
Datering:1903
Beschrijving:Merklap of letterdoek. Geborduurd door Hilligje Bijker, met signatuur K.B. en H.A. (Klaas Bijker, op 29-08-1868 getrouwd met Hilligje Alteveer)Een merklap werd vaak gemaakt als test van iemand vaardigheid in het naaldwerk en bevat de naam of signatuur van de maakster. De merklappen werden ook wel gebruikt als een soort borduurpatronen-voorbeeldboek. Men nam de lap mee naar verre familie en kopieerde daar nieuwe motieven waarna de lap weer mee naar huis ging en als voorbeeld diende voor andere borduurwerken
 

4. Object: 00438  
Titel:Borduurwerk met paard
Datering:onbekend
Beschrijving:Borduurwerk met paard in donderbruine lijst
 

5. Object: 00452  
Titel:Knopen en drukknopen
Datering:onbekend
Beschrijving:Naaigerei, veiligheidsspelden, katoenen knopen, drukknopen e.a. die (t/m het midden van de twintigste eeuw) werden gebruikt, zolang zelf kleding naaien gebruikelijk was en er nog nauwelijks kunststoffen werden gebruikt.
 

6. Object: 00453  
Titel:Houten doos
Datering:onbekend
Beschrijving:Houten doos met houtsnijwerk, in gebruik als naaidoos, met diverse generaties (houten en kunststof) klosjes met naaimachine naaigaren en kartonnen naaiboekje met naainaalden.
 

7. Object: 00454  
Titel:Nuttige handwerken
Datering:
Beschrijving:Werkstukjes nuttige handwerken, kinderkleding op schaal, te klein om te dragen, handgenaaid oefenen naden, inzetten mouwen, zomen enz.
 

8. Object: 00456  
Titel:Pronkrol van Bertha van den Berg
Datering:
Beschrijving:Handwerklap, 990 cm lang, van Bertha van den Berg, samengesteld uit veel verschillende oefenhandwerkjes, aaneengeschakeld door gehaakte randen en gevoerd met een roze gladde stof. Zo samengevoegd werd het een proefstuk van kunde waarmee de maakster kon pronken met haar vaardigheid en het kon opgerold handige bewaard worden. Dit samenvoegen van handwerkjes tot een pronkrol werd veelal toegepast op kostscholen voor leerlingen uit gegoede burgermilieus.
 

9. Object: 00461  
Titel:Tafellaken
Datering:1950
Beschrijving:Groot wit katoenen tafelkleed met mooi geborduurde bloemmotieven langs de rand.
 

10. Object: 00472  
Titel:Letterdoek
Datering:1918
Beschrijving:Letterdoek
 

11. Object: 00489  
Titel:Kaper of wollen muts (2 foto's)
Datering:19001930
Beschrijving:Rond 1900 tot in de dertiger jaren droegen vrouwen die buiten werkten, zoals ventsters, maar ook wel gewone huisvrouwen, tegen de koude een kapertje op het hoofd. Dat was een zwarte wollen muts, op een aparte manier geweven, later gehaakt, met aan de voorkant een ‘toefje’, en langs de kanten zijn vaak balletjes gehaakt. De muts was vaak vastgehaakt aan eenzelfde schoudermanteltje ofwel pellerine.
 

12. Object: 00534  
Titel:Haakwerkjes
Datering:1900 - 1950
Beschrijving:Haakwerkjes, selectie uit een grote doos vol veel verschillende handwerstukken kunstzinnig haken, gemaakt door Mevr. Luyten, Van Lenthestraat 53b, Dalfsen.
 

13. Object: 00540  
Titel:Batik doeken
Datering:1945-1955
Beschrijving:Katoenen sjaals en kleed met batikprint gemaakt en als souvenir meegenomen na einde militaire dienst in Ned.Indië naar Nederland.
 

14. Object: 00549  
Titel:Geborduurde zakdoekjes
Datering:onbekend
Beschrijving:Geborduurde zakdoekjes, gemaakt door onder andere E. van Driel.
 

15. Object: 00556  
Titel:Smokwerk
Datering:onbekend
Beschrijving:Smockwerk. Schoolwerkstukjes en kinderjurkje. Smocken of smokken is een handwerk dat wordt toegepast bij (meestal kinder-)kleding om wijde rokken, schorten of jurken te maken. Het wordt gedaan voordat iets in elkaar wordt gezet. De stof wordt in kleine plooitjes geregen en de bovenkanten van de plooitjes worden met siersteken vastgezet. Dat rijgen moet goed recht en met eenzelfde diepte gebeuren, daarom wordt er vaak voor ruitjesstof gekozen. Het leuke is dat het geborduurde deel elastisch blijft.
 

16. Object: 00557  
Titel:Breiwol, maaswol en stopgaren
Datering:onbekend
Beschrijving:Bossen breiwol van de bekende merken Scheepjeswol en Nederlandse Wolfederatie; dat vooral door boerengezinnen werd gekocht die lid waren van de Coöp. Landbouwvereniging (zakelijke relatie). Vaak kwam 'de wol auto', een rijdende winkel, 2 of 3 keer per jaar in het dorp en verkocht ook textiel en wollen dekens e.d. Maaswol of stopgaren op 'kaartjes' was vaak dunner om sokken en kousen uit de winkel/fabriek mee te stoppen en was er in alle kleuren en tinten, passend bij de sokken.
 

17. Object: 00559  
Titel:Handwerk, naai- en breiwerk
Datering:1930 - 1950
Beschrijving:Op de lagere school kregen meisjes handwerkles; vaak een combinatie van nuttige en fraaie handwerken, met daarbij borduren, breien en naaien, maar ook mazen en stoppen. Een deel van het naai- en breiwerk is gemaakt door Ineke van der Laan.
 

18. Object: 00560  
Titel:Stoplap (2 foto's)
Datering:1930 - 1950
Beschrijving:Doorstopwerk. Meisjes leerden het bijna onzichtbaar verstellen van gesleten stoffen door middel van stoppen, mazen, stukken inzetten, stukken inbreien, enz. Dit zijn een paar mooie handwerkvoorbeelden van kunstzinnige toepassing van doorrijgen of wel doorstopwerk.
 

19. Object: 00562  
Titel:Merklappen (schoolopdracht) met ABC 4 foto's
Datering:1900 - 1950
Beschrijving:Merklappen, voorbeelden uit de collectie, gemaakt door leerlingen van de lagere school of huishoudschool op stramien met rode rand, als oefenwerk voor ABC, cijfers en borduurranden, meestal in kruissteek met rood garen. Hier ook met blauw en meer kleuren. Met namen en jaartal: Aaltje Bijker / A Krale 21 december 1937 / G Huisman 1935 / K B 1925 / A G 1906 met stersteek / SCH M D Bijker Nieuwleusen 1928 / K Kreule 1938 OLS A Nieuwleusen / R Ras Zwolle 1909 (lichtblauw) / M A Ras Koekange 28 8 1913 / G B 1956 (in meer kleuren).
 

20. Object: 00563  
Titel:Breiwerkjes 3 foto's
Datering:onbekend
Beschrijving:Schoolproeflappen en breiwerkjes uit de handwerkles. 1. Kleine hemden en borstrokken waarbij recht en averecht breien werd geoefend. 2. Proeflappen. Meisjes moesten eerst leren breien, waarna ze daarna gaten in het werk maakten om deze te leren repareren, zowel stopwerk als doorstopwerk en mazen of maasstopwerken. 3. Oefenwerkje met moeilijke deel van de sok: de hiel. en kniekous met recht en averecht en kousen met stop- en maaswerk.
 

21. Object: 00564  
Titel:Naaiwerkjes 6 foto's
Datering:1900 - 1950
Beschrijving:Schoolwerkstukjes. Naaiwerkjes, kleding op poppen- of baby/kleuterformaat en proefstukjes met handgemaakte naden en zomen, gemaakt door leerlingen van de huishoudschool of naailes, soms voorzien van monogram.
 

22. Object: 00566  
Titel:Oefen haakwerkjes en tule kantstroken 2 foto's
Datering:onbekend
Beschrijving:Haakwerkjes vervaardigd door leerlingen van de huishoudschool of handwerkcursus. 2e foto: proeflapjes fijn gehaakte stroken en tulekant die fabrieksmatig werd gemaakt.
 

23. Object: 00567  
Titel:Gehaakte kleedjes. 5 foto's
Datering:ca 1960
Beschrijving:Rond gehaakte kleedjes, dikke witte katoen en dunner haakgaren en enkele oefenwerkjes.
 

24. Object: 00568  
Titel:Gebreide kleedjes. 4 foto's
Datering:ca 1960
Beschrijving:Rond gebreide kleedjes, witte katoen en dun haakgaren, met de meest ingewikkelde breipatronen; moeilijk om een strakke ronding te bereiken.
 

25. Object: 00592  
Titel:Schoolbreiwerkjes (7 foto's)
Datering:1930-1950
Beschrijving:Breiwerkjes van schoolkinderen waarbij het nuttige met het aangename-zinvolle werd gecombineerd door het oefenwerk in de vorm van poppenkleding of babykleding te gieten.
 

26. Object: 00593  
Titel:Schoolbreiwerkjes (6 foto's)
Datering:1950-1970
Beschrijving:Oefenbreiwerkjes van oudere schoolkinderen, waarbij het nuttige met het aangename-zinvolle werd gecombineerd door het oefenwerk in de vorm van kousen, handschoenen e.a. te gieten, maar erg draagbaar was het resultaat niet.
 

27. Object: 00594  
Titel:Kruikenzak of oefenbreiwerk
Datering:1950-1970
Beschrijving:Kruikenzakken gemaakt als oefenbreiwerk voor oudere schoolkinderen.
 

28. Object: 00595  
Titel:Babykleertjes (3 foto's)
Datering:1950-1970
Beschrijving:Babykleertjes. 1. Gebreid vestje van witte wol, mooi wijd uitlopend met ruimte voor de luiers. 2. Gehaakt, broekje dat door wassen uit model is geraakt, met veel ruimte voor luiers. 3. Truitje gebreid van zachte witte wol, met randje.
 

29. Object: 00675  
Titel:Letterdoek of merklap
Datering:1931
Beschrijving:Letterdoek met kind als centraal motief, geborduurd door Hendrikje Evertsen voor haar zuster Femmigje Evertsen. Initialen: Bovenaan FE = Femmigje Evertsen (26-3-1903 – 15-12-1995, getrouwd met) AS = Arend Schuurman (18-11-1904 – 12-6-1960). Onderaan zijn ouders: Arend Jan Schuurman (27-3-1871 – 24-5-1953, getrouwd met) TA – Trijntje Alteveer (27-1-1870 – 4-8-1959). Oorspronkelijk waren alleen de voorstellingen en initialen geborduurd. Toen het stramien verkleurd was heeft iemand met ivoorkleurige wol de doeken helemaal opgevuld.
 

30. Object: 00676  
Titel:Letterdoek of merklap
Datering:1925
Beschrijving:Letterdoek met papegaai als centraal motief, geborduurd door Hendrikje Evertsen Initialen: Bovenaan HE = Hendrikje Evertsen (15-6-1908 – 26-6-1998 getrouwd met) HJS = Hendrik Jan Schuurman (4-8-1907 – 20-6-1976). Onderaan haar ouders: WE = Willem Evertsen (1-8-1871 – 24-2-1955, getrouwd met) Geesje Boerman (15-6-1869 – 5-7-1950). Hendrikje borduurde ook de letterdoek voor haar zuster Femmigje. Beide zusters waren getrouwd met neven Schuurman. Oorspronkelijk waren alleen de voorstellingen en initialen geborduurd. Toen het stramien verkleurd was heeft iemand met ivoorkleurige wol de doeken helemaal opgevuld, waardoor een mooi evenwichtig handwerk is ontstaan dat weer in de originele lijsten is gedaan.
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 13 november 2020