;
   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Homepage NVV Museumcollectie NVV Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Gereedschappen, gebruiksvoorwerpen   (in veld: Categorie)     

Aantal gevonden objecten : 183   (uit: 1340)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 7 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3   4   5   6   7       Volgende       Eind

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 00024  
Titel:Breischede
Datering:1850 - 1900
Beschrijving:Breischede (4 ex), veelal in gebruik bij schaapherders. Gebogen, zes vlakken versierd met snijwerk (kerfsneewerk), linde-of buxus (?) hout. Met koperen of tinnen afdekplaatje aan het uiteinde en gat aan de voorkant voor het insteken van de werkbreipen De breischede werd hoofdzakelijk als ondersteuning gebruikt bij het kousen breien en achter de broeksband of schorteband gestoken. Door dit steuntje hoefde de werkbreipen niet meer vastgehouden te worden, waardoor de breisnelheid kon worden opgevoerd.
 

2. Object: 00112  
Titel:Rekenmachine
Datering:1970
Beschrijving:Reken- of telmachine ADDO X, met papierrol
 

3. Object: 00115  
Titel:Fornuis merk Elsinghorst, met pannen
Datering:onbekend
Beschrijving:Fornuis op gietijzeren poten, met 2 kleppen voor stook- of verwarmingsgaten, 1 voor aslade en 1 grote klep voor de oven. Pijp met daarin een schuif om de trek in de schoorsteen te regelen. Bovenop twee stookplekken met 3 losse ringen die weggenomen kunnen worden, afhankelijk van de doorsnee van de bodem van de pannen, om de onderkant van de pan direct boven het open vuur meer hitte te laten opvangen.
Op en onder de kachel blauw gewolkte emaille ketel, pan en braadslee.
 

4. Object: 00123  
Titel:Schapenschaar
Datering:1850-1900
Beschrijving:IJzeren schaapsscheerdersschaar, zonder veer. Handschaar voor het scheren van schapen die door de ronde boog toch voldoende veerkracht bezat om op het ritme van het samenknijpen en ontspannen van de hand, het knippen van de wol gelijkmatig te laten verlopen.
 

5. Object: 00273  
Titel:Trommel
Datering:1930
Beschrijving:Metalen/Blikken trommel, rond model, met deksel waarop metalen ring, verf door slijtage beschadigd, en hengsel, daarbij handgeknoopt net met rijgkoord en houten stokje; voor vis/wildvangst??
 

6. Object: 00280  
Titel:Ketting met kledinghaak
Datering:
Beschrijving:Koperen kledinghaak die aan de rokboord werd bevestigd, met kettingen voor het bij zich dragen van de sleutels en schaar. Op de haak initialen MJH = Margje Jan Hoeve, schoonmoeder van Jan Kragt
 

7. Object: 00287  
Titel:Brander
Datering:
Beschrijving:Reservoir, vastgelast aan onderplaat, met bovenop dop met schroefdraad, vastgemaakt met kettinkje zodat het niet verloren raakt; dop voor tuit eveneens met ketting vastgemaakt. Stevig groen gelakt metaal
 

8. Object: 00294  
Titel:Wandkoffiemolen PeDE
Datering:1950
Beschrijving:Wandkoffiemolen merk PeDe(Douwe Egberts) met moderne motief op aardewerk voorraadpot met houten deksel, glazen opvangbakje en metalen maalwerk.
 

9. Object: 00295  
Titel:Wandkoffiemolen
Datering:1930
Beschrijving:Wandkoffiemolen met Delftsblauw landschapje op aardewerk voorraadpot, glazen opvangbakje en metalen molentje met slinger.
 

10. Object: 00310  
Titel:Wandkoffiemolen
Datering:1930
Beschrijving:Wandkoffiemolen met glazen reservoir en glazen opvangbakje, metalen molen, tegen lichtgroen geverfde houten plank geschroefd. De deksel en het handvat ontbreken.
 

11. Object: 00314  
Titel:Plastic vuilniszak
Datering:ca 1975
Beschrijving:In de overgangsperiode van metalen vuilnisbakken naar kunststof containers voor gescheiden afvalverwerking werkte de gemeente met plastic vuilniszakken die gevuld aan de straat moesten worden gezet en 1 x per week door de vuilnisauto werden opgehaald; door mankracht (meestal 2 personen, die op de treeplank stonden tot de volgende plek, opgepakt en in de bak geslingerd.
 

12. Object: 00328  
Titel:Spinnewiel
Datering:
Beschrijving:Er zijn 3 spinnewielen in de collectie van dit type en 2 van een eenvoudiger type. Met losse onderdelen en een wolhaspel voor het ronddraaien van de gesponnen draad om kluwens wol van te maken. In de Beeldbank Foto 10282 Jentje Dekker-Nieuwenhuis, grootmoeder van Hendrik Schoemaker achter het spinnewiel dat hij in 2013 aan het museum heeft geschonken
 

13. Object: 00348  
Titel:Schoenmakersnaaimachine
Datering:
Beschrijving:Naaimachine, merk Singer, onderdeel van de complete (in de collectie aanwezige) winkelinventaris van schoenmaker Willem Veldhuizen, bekend als "Willem van Rieks"
 

14. Object: 00354  
Titel:Naaimachine
Datering:1920-1930
Beschrijving:Singer trapnaaimachine, met lade voor naaispullen en inklapbaar tafelblad. Originele decoratie. Door de traptrede met de voet op en neer te bewegen brengt de drijfriem het naaimechanisme met de garenspoel en de naainaald in beweging. Hierbij had de naaister beide handen vrij voor het naaiwerk. Het merk Singer stond voor topkwaliteit. B-merk was bijv. Pfaff.
 

15. Object: 00369  
Titel:Rekenlmachine
Datering:1950
Beschrijving:Rekenmachine, geldtelmachine elektrisch, merk Kienzle, uitvoering zwaar metaal, met papierrol en snoer. In gebruik bij de Raiffeisen/Rabobank.
 

16. Object: 00370  
Titel:Rekenmachine
Datering:1930
Beschrijving:Astra 31747, met hendel. Grote zware rekenmachine / telmachine, zwart, met schrijfmechanisme met inktlint en papieren afdrukrolletje en brede wagen om op verschillende plekken op briefpapier de berekening te presenteren. Rechts een slinger.
 

17. Object: 00371  
Titel:Rekenmachine
Datering:1940
Beschrijving:Eurotex, vreemde toetsgetallen, met hendel. Rekenmachine / telmachine. Toetsenbord met in drie verschillend gekleurde cijferlijsten de verschillende rekenfuncties. Onderop een rijtje raampjes over gehele breedte dat een cijfermechanisme binnenin zichtbaar maakt. Rechts een slinger. Staat op 4 ronde pootjes. De machine is gebruikt in de voormalige ….
Of is het deze: Mechanische rekenmachine / telmachine (Comptometer of Corema) witte en zwarte knoppen čn hendel aan zijkant voor het op nul zetten van de machine, waarna hij automatisch terugspringt. Deze rekenmachine heeft 8 kolommen, daarmee kun je met hele grote getallen rekenen; werd meestal gebruikt om veel getallen snel bij elkaar op te tellen. Elke decimale positie (eenheden, tientallen, honderdtallen, ......) heeft een eigen kolom toetsen. Het cijfer 0 ontbreekt. Als in een kolom geen cijfer is ingetikt, dan staat op die plaats in het getal een 0
 

18. Object: 00373  
Titel:Rekenmachine
Datering:1970
Beschrijving:Rekenmachine/telmachine, elektrisch, Canon F35-0 geel, kunststof uitvoering, met met papier telrol en snoer.
 

19. Object: 00379  
Titel:Wolweegbalansje
Datering:onbekend
Beschrijving:Wolweegbalansje, ovaal unster, met koperen plaatje voor de schaalverdeling met verende werking. Bovenop hangring, zijkant kleine ring en haak. Onderaan in twee ringen haak waar het te wegen materiaal aan gehangen wordt.
 

20. Object: 00390  
Titel:Turfklompen
Datering:1850-1900
Beschrijving:Turfklompen of veenklompen. Als de plaats om de turf te graven erg drassig was, dan droeg men speciale turf- of veenklompen met een brede platte onderkant. Hendrik Schoemaker kreeg 1 klomp en maakte er zelf een tweede bij. Die is iets kleiner omdat het stuk hout dat hij daarvoor gebruikte net iets te klein was. Veenklompen werden ook gebruikt tijdens het maken van baggerturf. De natte gebaggerde turf werd op nabijgelegen stevige grond uitgespreid. Mannen met turfklompen liepen er voet-aan-voet over heen tot alles mooi plat aangetrapt was. Dan trokken zij rechte strepen over de oppervlakte in de maatvoering van de turf en vervolgens werd de massa met een rechte turfschop doorgestoken.
 

21. Object: 00391  
Titel:Paardentrippen
Datering:1850-1900
Beschrijving:Paardentrippen of hipposandalen. Als de bodem die bewerkt of ontgonnen moest worden erg drassig was, kregen de paarden platte leren, ijzeren of houten planken onder de voeten, met leren lussen of ijzeren beugels, waardoor touw of riemen kwamen om ze vast te binden aan de benen van het paard. Deze werden trippen genoemd. Deze collectie laat zien hoe vindingrijk men was in het ontwerpen en het gebruik van materialen en hoe zuinig men was op het materiaal; hergebruik en repareren tot het echt niet meer kon.
 

22. Object: 00406  
Titel:Scheepshoorn of -toeter
Datering:
Beschrijving:Scheepstoeter. De schippers bliezen op een toeter om aan te geven dat zij de brug wilden passeren. De brugwachter kwam dan om de brug handmatig te openen. Bij de geopende brug werd een klompje, bevestigd aan een stok met touw, uitgestoken, waarin als vergoeding voor deze dienst een paar centen gedeponeerd moesten worden.
 

23. Object: 00407  
Titel:Heideboenders of -borstels
Datering:2018
Beschrijving:Heideborstels, gemaakt van heidestruiken. Potten en pannen, emmers en melkbussen werden ermee geschuurd tot ze weer blonken. Zand werd gebruikt als schuurmiddel. Tijdens de schoolbezoeken leren kinderen, samen met een oudere man die de techniek nog beheerst, zelf een heideborstel te maken.
 

24. Object: 00408  
Titel:Herdersstok of -staf
Datering:1850-1900
Beschrijving:Herdersstok of kluitenschop, met aan de bovenkant een haak en aan de onderkant een schepje. Met de kleine haak kon de herder een schaap achter de poot vasthakken om overeind te helpen. Met het klein ronde kluutschoppie of kloetenschoppie kon hij een kluitje zand uit de grond scheppen en naar een onwillig schaap gooien. Door de schrik kwam het schaap dan terug naar de kudde.
 

25. Object: 00409  
Titel:Turfgravers schop opschot of oplegger
Datering:1850-1900
Beschrijving:De turfgraver (de stikker) die boven op de dikke veenlaag stond, gebruikte een plank en een brede korte schop (stikker) om het veen op maat in blokken te snijden.
De tweede turfgraver gebruikte een lange smalle schop, opschot of oplegger, om de turven horizontaal door te steken en los te maken, om deze vervolgens te werpen naar een derde turfgraver. Die gooide met zijn schop (uitsmijter) de turf naar boven. Daar zette de kaarzetter de turf op een kruiwagen.
 

26. Object: 00411  
Titel:Hoorn voor verwijderen doornen
Datering:1850-1900
Beschrijving:Koehoorn met gat die werd gebruikt om de doornen van de bramen te verwijderen voorafgaand aan het spijten van de braamtwijgen die gebruikt werden bij het vlechten van bijenkorven.
 

27. Object: 00412  
Titel:Baggerschep of turfschep
Datering:1850-1900
Beschrijving:Veenschep, om baggerturf op te scheppen. Veen is nat. Daar kun je niet meteen turf van maken. Wanneer je veen laat drogen, krijg je uitstekende brandstof: turf. Daarom graven veenarbeiders eerst greppels rond een stuk veen. Na twee jaar is het veen droog genoeg om er turf van te maken. Nadat de bovenste 50 centimeter is weggehaald, zijn er vijf arbeiders nodig om turven te maken. De stikker bepaalt de maat van de turven. De graver steekt de turf af met een oplegger, zijn collega brengt de turven bij de kaarzetter. Die legt de turven op een kruiwagen. De Kruier of krooier brengt ze naar het zetveld, waar de turven verder drogen. De onderste laag veen is vaak erg nat. Veenarbeiders baggeren deze laag op met een soort veenschep of -net en drogen de turf in vierkante bakken. Veel moeite, maar baggerturf is de allerbeste turf.
Wij hebben ook een rond open stuk gereedschap, dat aan een heel lange steel bevestigd is en voorzien van een grof gevlochten katoenen net, mogelijk voor het mengen van b.v. de baggelaarturf voor het drogen. 1880
 

28. Object: 00413  
Titel:Veenschep
Datering:1850-1900
Beschrijving:Grote holle schop om moerassige grond en veen mee uit te steken en aan de kant of op de kruiwagen/kar te scheppen
 

29. Object: 00414  
Titel:Turfgraversschop of stikker
Datering:1850-1900
Beschrijving:De turfgraver (de stikker) die boven op de dikke veenlaag stond, gebruikte een plank en een brede korte schop (stikker) om het veen op maat in blokken te snijden. De tweede turfgraver gebruikte een lange smalle schop (opschot of oplegger) om de turven horizontaal door te steken en los te maken, om deze vervolgens te werpen naar een derde turfgraver. Die gooide met zijn schop (uitsmijter) de turf naar boven. Daar zette de kaarzetter de turf op een kruiwagen.
 

30. Object: 00416  
Titel:Beschermkap voor bijen met masker en berokerspot van imker.
Datering:ca 1925
Beschrijving:Bijenkap, heel primitief nog, met een voorkant van verticale draadspijlen dicht op elkaar. Ter hoogte van de mond is het draad wat uitgebogen waardoor de pijp ofwel berokerspot of imkerspot wordt gestoken. Katoenen kap met schouderkap. Bijenberoker; voor het bedwelmen en verdrijven van bijen. Het houden van bijen vergt een bijzondere bescherming. Imkers dragen een kap om de bijen uit het gezicht te houden. De imker gebruikt een beroker om rook in het vlieggat van een bijenkorf of -kast te blazen. De bijen worden zo rustig gehouden, aangezien de bijen zich dan gaan volzuigen met honing omdat ze denken dat er gevaar dreigt en zodoende een reserve inslaan. Doordat ze volgezogen zijn met honing steken ze veel minder gemakkelijk. De imker wil zo de bijen van de raten verwijderen om bijvoorbeeld de stand van het broed te controleren of om plaats vrij te maken in de bijenkast.
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 7 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3   4   5   6   7       Volgende       Eind

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 24 november 2020