;

   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Collectie in het Museum Palthehof te Nieuwleusen
 → 
 →  [Object 02079]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Object : 02079
 
Titel : Miniatuur Honingpers
Datering : onbekend
Beschrijving : Honing klap-pers.replica helft ware grootte gemaakt door H. Schoemaker. Vooral in Drenthe in gebruik. De klap-pers bestaat uit een op vier poten rustende, langwerpige eikehouten bak. De constructie van hefboom met balk en schroefstang. Wanneer de pers in gebruik is, is deze stang boven de balk. De raat met honing wordt in grote brokken gesneden, die vervolgens in de perszak in de binnenbak gedaan worden.
De twee voorste poten zijn iets korter dan de andere, zodat de pers naar voren helt, hetgeen het weglopen van de vloeibare honing via de uitspringende “bek” vergemakkelijkt, Op de bodem en tegen de zijwanden van de zich in de bak bevindende ruimte (persgat), zijn roosters geplaatst, houten planken met ronde gaten, die aan de onderzijde zijn voorzien van latjes, zodat ze iets van de wand afblijven. De honing vloeit via de gaten in de bak en vandaar door een halvemaanvormige opening naar de bek.
De luchtbelletjes en zeer kleine wasdeeltjes, die bij het slingeren in de honing komen, blijven bij het persen nagenoeg achterwege. Je kunt vrij snel na het persen de honing in potten stoppen.
Zo'n pers op ware grootte is ook aanwezig in collectie, was in gebruik bij de familie Hoes.( Zie artikel in Kwartaalblad, maart 2017)
 
Categorie : Imkerij
Collectie : Beroepen
Trefwoord object :
Materiaal : Hout
Afmetingen :
Archief nr. :
Aanvullende images :
 
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 26 oktober 2018