;

   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Collectie in het Museum Palthehof te Nieuwleusen
 → 
 →  [Object 02067]
 

 
 

<    1 2    >

( record bevat 2 afbeeldingen; getoond wordt:   )


 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Object : 02067
 
Titel : IJzeroer
Datering : onbekend
Beschrijving : IJzeroer (verouderd: oerijzer) is een soort ijzererts dat bestaat uit grotere, verharde ijzeroxide-ijzerhydroxide-concreties, die al vele eeuwen geleden in de Lage Landen van dicht onder het maaiveld werden gedolven als grondstof voor de ijzerproductie. Het is vooral te vinden in (voormalige) moerassen en beekdalen.

IJzeroer is een zogenaamd chemisch sedimentair gesteente (of afzettingsgesteente). Het is dus niet, zoals klastische sedimentaire gesteenten, opgebouwd uit fragmenten van verweerd en geërodeerd gesteente, maar ontstaan door neerslaan van opgeloste mineralen uit water.
Andere (veel) minder gebruikte namen zijn ijzeroersteen, ijzermaal, ijzersteen, bruinijzersteen, bruinijzererts, moeraserts, moerasijzererts ...

Om van een brok ijzeroer een stuk gereedschap te maken, moet het ijzer eerst in een heel hete oven zo verhit worden dat alles wat géén ijzer is wegsmelt.
 
Categorie : Bodem- en natuurlijke vondsten
Collectie : Archeologie
Trefwoord object :
Materiaal : mineraal
Afmetingen :
Archief nr. :
Aanvullende images : 02067-a.jpg;
 
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 26 augustus 2020