;

   
 
Op de foto's en/of afbeeldingen op deze site berusten auteursrechten. Het zonder toestemming van de Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger
te Nieuwleusen publiceren en verspreiden van deze foto's op Internet (b.v. via Facebook en andere sociale media) is nadrukkelijk verboden.
Voor details (Info.copyright)
Collectie in het Museum Palthehof te Nieuwleusen
 → 
 →  [Object 00276]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Object : 00276
 
Titel : Offerbijl
Datering : ca 1000 v. chr.
Beschrijving : Offerbijl van vuursteen, ongeveer 3000 jaar oud. De bijl is in 1995 gevonden in het Meentje, aan de Meentjesweg, vlak bij de kruising met de Stadhoek, in het zuidwesten van Nieuwleusen. Al direct was duidelijk dat het niet zomaar een stuk steen was in de vorm van een bijl. Deskundigen hebben de vondst uitgebreid onderzocht en kwamen tot de conclusie dat het een vuurstenen offerbijl is die moet dateren van ongeveer 1000 jaar voor Christus. De offerbijl is 4 cm dik, 19 cm lang en de breedte verloopt van ca. 3 cm aan de bovenkant naar 7 cm aan de onderkant. Zowel de voorkant als de achterkant van de bijl zijn glad. Helaas is de bijl op enkele plaatsen licht beschadigd; waarschijnlijk zijn die beschadigingen ontstaan tijdens het ploegen van de grond. De bijl is bijna zeker nooit als werktuig gebruikt maar diende als offer om de goden goed te stemmen. Het Meentje was een laaggelegen gebied, van oorsprong moeras, dat tot ver in de vijftiger jaren van de vorige eeuw in de winterperiode meestal onder water stond en bij vorst voor een ijsvlakte zorgde waar menig Nieuwleusenaar kwam schaatsen en daarbij veel plezier beleefde.
 
Categorie : Bodem- en natuurlijke vondsten
Collectie : Archeologie
Trefwoord object : Wapens en munitie
Materiaal : mineraal
Afmetingen :
Archief nr. :
Aanvullende images :
 
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 04 september 2020