Foto-Film-beeldbank van de -Historische Vereniging Ni'jluusn van Vrogger- Nieuwleusen.
 → 
 →  [Foto nummer 05496]
 

 

<    1 2    >

( record bevat 2 afbeeldingen; getoond wordt:   )


Klik op bovenstaande afbeelding voor een 100% weergave

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Foto nummer : 05496
 
Titel : Huisslachting door Klaas van Dorsten bij Arend Boerman
Plaats : Dalfsen
Adres (of locatie) : Middeldijk 53
Datering : ca 1950
Omschrijving : Huisslachting met varken op de ladder bij (rechts) Arend Boerman (1920-1987) aan de Middeldijk 53 (gem. Dalfsen). Links Klaas van Dorsten (1899-1971) was huisslachter en woonde Westeinde 52 waar hij een klein boerderijtje had. In de wintermaanden (november = slachtmaand) deed hij huisslachtingen.

Foto 2: Het gereedschap van huisslachter Klaas van Dorsten.

De Slacht;
Dat huisslachten in de wintermaanden plaats vond, had te maken met de temperatuur. Want in die dagen had men geen koelkast of diepvries.
Maar 's winters zorgde moeder natuur er voor dat het geslachte dier voldoende kon afkoelen om verder verwerkt te worden tot hapklare stukken.
Het vlees en spek werd gezouten en in een ton gedaan waar het een aantal weken in bleef.
Daarna kwam het aan een spit (dat is een stok) aan de zolder te hangen om te drogen. Hoe dikker het spek hoe liever. Het gedroogde vlees werd aan kleine plakjes gesneden voor op het brood en ook aan het spit gehangen. Ook werd er worst gemaakt van minder mooie stukjes vlees en spek. Die werden in de darmen van het varken gedaan, de darmen werden eerst schoon gemaakt door ze op een plank te leggen en met een mes te bewerken.
De blaas van het varken werd dikwijls opgeblazen en gedroogd waarna de kinderen er bij gebrek aan luchtballonnen mee speelden.
Het slachten in de wintermaanden is een koud en nat gebeuren (een varken werd meestal buiten geslacht) Het varken moest onthaard worden wat met heet water gebeurde, maar zeker geen kokend water want dan ging de huid stuk en kreeg je de haren er niet af.
Menigmaal stond je dan ook met bevroren broekspijpen je werk te doen. Het was traditie dat als het beest dood was er een borrel werd gepresenteerd wat de kou weer wat aanvaardbaar maakte.
Zo werden er op een dag heel veel beesten geslacht en 's avonds tot in de laatste uurtjes aan stukken gemaakt. In de oorlogsjaren was het niet altijd zonder gevaar, ook omdat een gezin maar een aantal kg. vlees of spek mocht houden voor eigen gebruik, wat wel eens aanleiding gaf tot het overtreden van de regels.
Of het zich verzetten tegen de door de bezetter bedachte verordening, dat is een vraag waar we geen antwoord op hebben. Waardoor het gebeurde is ons niet bekend, maar vader Klaas van Dorsten kreeg een nacht cel bij de plaatselijke veldwachter, die overigens bij moeder kwam zeggen dat haar man die nacht niet thuis zou komen. Hij bleef die nacht logeren bij hem in een cel. De affaire is verder met een sisser afgelopen.
 
Fotograaf   :
Collectie-Map :
Rubriek : Beroepen
Subrubriek : Slager
Categorie :
locatie van de foto :
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
Extra Foto's : 05496a1.jpg
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 30 november 2023